Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

30 Haziran 2010 Çarşamba

eser alkan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 17.06.2010
Şikayet eden : Eser ALK
Şikayet edilen : DERİDEN Deri Mamülleri San ve Tic.Ltd.Şti.
Şikayet konusu : DERİDEN Marka Ayakkabısı
Şikayet tarihi : 28.05.2010
Talep : Bedel İadesi.
Miktar : 249,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici Eser ALKAN verdiği dilekçesinde 12.02.1010 tarihinde aldığı 2 yıl garantili ayakkabıyı aldıktan kısa bir sür sonra ayak parmaklarının sağlığını bozduğundan dolayı firmaya başvurduğunu, ancak firmadan olumsuz cevap geldiğini, bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : DERİDEN Deri Mamülleri San ve Tic.Ltd.Şti. Firmasına
28.05.2010 tarihli ve 5288 sayılı yazı ile savunma istenmiştir. Firma savunmasında yapılan incelemede ürünün üretim aşaması veya kullanılan malzemeden kaynaklanmadığı tespit edilmediğinden talebin reddine karar verilmesini istediklerini bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; Söz konusu üründe yapılan inceleme sonucu, tüketicinin şikayeti olan, burun kısımlarından yukarı doğru kalkma ve dikişlerde sökülme sorunları tespit edilmiştir. Taban burun kısımlarından yukarı doğru kalkmış durumdadır. Bu üründe kullanılan taban malzemesinin kalitesiz olmasından kaynaklı bir sorundur. Ayrıca ilikleme biritlerinde kullanılan dikiş ipliğinin sürtünme mukavemeti zayıf olduğu için, dikişlerde sökülmeler oluşmuştur. Bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur. Ayakkabıda üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır. ” Şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan ayakkabıdaki sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları