Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Haziran 2010 Çarşamba

inci er

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Şikayet eden : İnci ER

Şikayet edilen : Toros Mağazaları Gizma Konf.Teks.Tic.A.Ş.

Şikayet konusu : Adidas Marka Eşofman Takımı.

Şikayet tarihi : 08.04.2010

Talep : Ödenilen bedelin iadesi

Miktar : 151,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 25.09.2009 tarihinde satın alınan Adidas Marka Eşofman Takımını alt bölümünde sürtünmeden dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat olumsuz cevap aldığını, aynı sorunun üst eşofmanında da yaşadığını bundan dolayı bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 08.04.2010 tarih ve 3612 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Toros Mağazaları Gizma Konf.Teks.Tic.A.Ş. firması vermiş olduğu savunmada; ürünün incelenmesi sonucu sorunun üretim aşamasında veya kullanılan malzemeden kaynaklanmadığı tespit edildiği bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “söz konusu üründe % 100 polyester iplikten dokunarak üretilen ürünün çeşitli yerlerinde belirgin tüylenmeler görülmüştür. Tüylenmeler ürünün her yerinde olmayıp özellikle üst bedenin kol kısımlarında ve alt bedenini arka kısımlarında daha fazladır. Üründe oluşan tüylenme ürün dokuma sırasında kullanılan ipliğin yeterli kalitede kullanılmamasından meydana gelmektedir. Çünkü polyester iplik, tüylenmeye müsait iplik türü değildir. Tüylenme daha çok yün iplikte görülebilir. Yukarıda açıklanan nedenlerle, üründe tüketiciden kaynaklı hata olduğu düşünülmektedir.” Şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan eşofman takımında sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, Eşofman Takımı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ayakkabı için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları