Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Haziran 2010 Çarşamba

düzgün ağırcan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Şikayet eden : Düzgün AĞIRCAN

Şikayet edilen : YKM Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Tic.ve San. A.Ş.

Şikayet konusu : Greyder marka Ayakkabı

Şikayet tarihi : 26.04.2010

Talep : Bedel İadesi.

Miktar : 109,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 09.11.2009 tarihinde satın alınan Greyder marka Ayakkabının iki ay içerisinde iç kısmında yırtılma, burun üstü yanı bağcık alt kısmında kırılma mevcut olduğu ve ayağını vurduğundan firmaya gönderdiğini, olumlu bir yanıt alamadığını, bedel iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 26.04.2010 tarih ve 4166 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; ürünün tüketici hakem heyeti bilirkişi tarafından incelenmesini istediklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu üründe yapılan inceleme sonucu, tüketicinin şikâyeti olan kırılma ve deformasyon sorunu tespit edilmiştir. Orijinal deri ürünler, ter asidi, güneş ışığı, su ve ısıya karşı hassas ürünlerdir. Bu, deri ürünlere has bir durumdur. Deri ürün, fazla asidik bir ortama bulunduğu zaman bünyesinde kimyasal bir değişim olur. Bu nedenle deri sertleşir ve bundan kaynaklı kırılma ve deformasyonlar oluşur. Ayakkabıda derinin hassasiyetinden kaynaklı bir durum mevcuttur” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu ayakkabıda üretim hatası olmadığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edilmeyeceğinden tüketici talebinin red edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabı ayıplı mal kapsamına girmediğinden tüketici talebinin reddine ayakkabı için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları