Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Haziran 2010 Çarşamba

erdi devrim

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Şikayet eden : Erdi DEVRİM

Şikayet edilen : Deriden Deri Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti.

Şikayet konusu : Kowlaski Marka Ayakkabı

Şikayet tarihi : 07.04.2010

Talep : Ödenilen bedelin iadesi

Miktar : 225.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 15.11.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının yaklaşık üç ay sonra derisinde çatlaklar, yıpranmalar ve yanlarında ve arka kısmında açılmalar olduğunu bundan dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat olumsuz cevap aldığını, bundan dolayı bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 07.04.2010 tarih ve 3589 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Deriden Deri Mamülleri San. Tic. Ltd. Şti firması vermiş olduğu savunmada; ürünün incelenmesi sonucu üründeki sorunun ürünün eskitilmiş ve yumuşak deriden yapıldığını, ürünün kullanmayla birlikte ayağın hareketine bağlı olarak kırılmalar olmasının son derece normal olduğunu ve üründe kullanıma bağlı olarak açılmalar olduğunu belirtip üründe üretimden ya da kullanılan malzemeden kaynaklı bir hata bulunmadığını belirtmiştir. Bundan dolayı iade veya değişim yapılmayacağını belirtmiştir. Ayrıca müşterinin talep etmesi halinde gerekli bakımın yapılacağını da bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Handan DEMİR bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu üründe yapılan inceleme sonucu, tüketicinin şikayeti olan, yanlarda açılma, dış yüzeydeki deride soyulma sorunları tespit edilmiştir. Taban son zamanlarda yaygın olan preslenerek yapıştırma yöntemiyle monte edilmiştir. Ancak bu işlem sağlam bir teknikle yapılmadığı için kısa sürede açılmalar oluşmuştur. Dış yüzeyinde kullanılan derinin sürtünme, esneme mukavemeti zayıf olduğu için kısa sürede soyulmalar oluşmuştur. Bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur.” Şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan ayakkabıdaki sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ayakkabı için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları