Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

18 Ağustos 2009 Salı

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 13.08.2009
Şikayet eden : Emine ERDOĞAN
Şikayet edilen : Linteks Tekstil Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Loto Marka Spor Ayakkabı
Şikayet tarihi : 06.05.2009
Talep : Ürünün Değişimi
Miktar : 38,37 TL

Olayın Özeti :Tüketici Emine ERDOĞAN verdiği dilekçesinde, 11.12.2008 tarihinde aldığı ayakkabıyı giydiği zaman ayak tabanında bacağa ve bele doğru bir ağrı hissettiğini, ürünü iki kez firmaya verdiğini, ancak üretim hatası olmadığı yönünde cevap aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Linteks Tekstil Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. firması 06.05.2009 tarih ve 2504 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, üründe herhangi bir üretim hatası tespit edilmediğini, tüketicinin malın teslimi tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ayıbı satıcıya bildirmediği için şikayet ve başvuru hakkının zamanaşımına uğrayıp uğramadığının incelenmesi gerektiğini, ayrıca ayıp iddialarını kabul etmeyip ürünün bilirkişi tarafından incelenmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Handan DEMİR tarafından incelenmiştir. Handan DEMİR raporunda tüketicinin şikayeti olan yürüme esnasında ayakta ağrıya neden olma sorununu tespit ettiğini, ürünün taban kısmının çok ince tasarlandığını, spor ayakkabı olarak tasarlanan ürünlerin taban bölümüne önem verilmesi gerektiğini, özellikle bu ürünlerin sportif aktivitelerde ve uzun yürüyüşlerde giyileceğinin göz önünde bulunulması gerektiğini, aksi taktirde kullanım sırasında bazı sıkıntılara neden olabileceğini, söz konusu ürünün taban kısmının düz, ince ve ayağın ergonomisine uygun özellikte olmadığını, ayağın kavisli alanlarının dolgu malzemesi ile desteklenmesi gerektiğini, böyle bir tabanın yürüme esnasına ayağın topuğa basınç yapmasına neden olacağını ve dolayısıyla yürüyüşü zorlaştıracağını, bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası olduğunu ve tüketiciden kaynaklı bir hata olmadığını bildirmiştir. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili spor ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli değerinde olan ve tüketicinin kabul edeceği bir ürünü tüketiciye vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları