Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

18 Ağustos 2009 Salı

sevgi varol

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 13.08.2009
Şikayet eden : Sevgi VAROL
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad. Tic. Ve San. A.Ş.
Şikayet konusu : İpekyol Marka Pantolon
Şikayet tarihi : 03.06.2009
Talep : Ürünün Değişimi

Olayın Özeti :Tüketici Sevgi VAROL verdiği dilekçesinde, 18.02.2009 tarihinde aldığı pantolonda 30 derecedeki ilk yıkamasından sonra çekme görüldüğünü, bu nedenle ürünü firmaya verdiğini, firmadan söz konusu üründe üretimden kaynaklı herhangi bir sorun olmadığını yönünde rapor aldığını bildirmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad. Tic. Ve San. A.Ş.firması 03.06.2009 tarih ve 3130 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, ürünün Tüketici Sorunları Hakem Heyeti tarafından incelenmesini talep etmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Mustafa AKMAN tarafından incelenmiştir. Mustafa AKMAN raporunda ürünün %51 viskon, %47 yün, %2 likra kumaştan üretildiğini yünlü ipliğin kaliteli bir iplik olduğunu ancak yüksek ısıda 1 metrede 1 ile 5 cm arası çekebileceğini ve bu çekmenin doğal olduğunu; kumaşta sonradan oluşan çekmeyi önlemek için kumaşın önce yıkanıp sonra dikim aşamasına geçebileceğini; ancak kumaşın yünlü oluşu nedeniyle hassas ve yumuşak bir dokuya sahip olduğundan sabit duruşu bozabileceği ve kesim aşamasında az da olsa eğri duruşlar olabileceğini; bunun gözle görülemeyecek kadar küçük dahi olsa dikim bozukluğuna neden olabileceğini; işçilikte kaliteyi önemseyen firmaların oluşabilecek hataları önlemek nedeniyle kumaşı yıkanmadan üretime geçmesi olağan olduğunu; yıkanmadan dikilen yünlü bir ürünün temizliğinde kumaşın çekmemesi için sadece kuru temizleme yapılabileceğini; ürün etiketinde de ürünün yıkanmaması ve kuru temizleme yapılması gerektiği yazıldığını; ancak şikâyet dilekçesinde tüketicinin ürünü 30 derecede yıkadığını belirttiğini; sonuç olarak üründe yıkama talimatlarına uyulmamasından kaynaklı bir sorun oluştuğunu; üründe üretimden kaynaklı bir sorun olmadığını bildirmiştir. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili pantolon ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmemesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları