Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

18 Ağustos 2009 Salı

mehmet lütfi tanrısever

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 13.08.2009
Şikayet eden : Mehmet Lütfi TANRISEVER
Şikayet edilen : Bosh Alen Dayanıklı Tük. Malları İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Klima
Şikayet tarihi : 15.12.2008
Talep : Ürünün Değişimi
Miktar : 1400,00

Olayın Özeti :Tüketici Mehmet Lütfi TANRISEVER verdiği dilekçesinde, 29.11.2008 tarihinde son çıkan model ve A sınıfı tüketen ve özellikle 24000 BTÜ’lük kabiliyeti olan klima talep ettiğini, kredi kartına 12 taksit imkânı olduğunu öğrendiğinde kartın limitinin alacağı klimalara yetip yetmeyeceğini satış esnasında satıcıya söylediğinde satıcının verin bakayım diyerek parayı çektiğini ve kendisine 2100 BTÜ’lük klima verildiğini, ayrıca kurulum hariç 4 defa servisin geldiğini, cihazın hem iç hem de dış ünitelerinin söktüklerini ve onarmaya çalıştıklarını, ama halen ürünün arıza verdiğini, iç ünite tam oturtulmadığı için dış kapağın tam oturmamış ve sarkmış durumda olduğunu, klimanın çalışırken titreştiğini ve zırıltı sesi çıkardığını, ayrıca servis görevlilerinin herhangi bir belge vermemekte ısrar ettiklerini, defalarca cihazın 24000 BTÜ’lük bir cihazla değişimini talep ettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını bildirmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Bosh Alen Dayanıklı Tük. Malları İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. firmasının 15.12.2008 ve 17.03.2009 tarih ve 211 sayılı yazılarımıza istinaden verdiği savunmada tüketicinin 25,30 metrekarelik odasına 18000 BTÜ’lük bir makineyi önerdiklerini, tüketicinin az gelir demesi üzerine 21000 BTÜ’lük makineyi kabul ettiğini, kredi kartından zorla çekim yapılmadığını, böyle bir şeyin olabilmesi için tüketicinin kredi kartı şifresinin bilinmesi gerektiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Alpaslan SONDOĞAÇ tarafından incelenmiştir. Alpaslan SONDOĞAÇ raporunda split klimanın 21000 BTÜ soğutma ve 23500 BTÜ ısıtma kapasitesine sahip olduğunu ve tüketiciye söylenen kapasitede olmadığını bildirmiştir. Bu nedenlerle ilgili ürün 4077 Sayılı Kanunun 4. maddesine istinaden ayıplı mal kapsamında değerlendirileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicini aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli değerinde olan tüketicinin kabul edeceği bir ürünü tüketiciye vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları