Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

6 Eylül 2010 Pazartesi

gökhan durak

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 12.08.2010
Şikayet eden : Gökhan DURAK
Şikayet edilen : İnci Deri Mamülleri San. Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : iNCİ marka ayakkabı.
Şikayet tarihi : 15.07.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 179,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 04.05.2010 tarihinde satın alınan inci marka ayakkabının çok kısa zamanda kösele kısımlarında ve genel formunda deformasyondan dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 15.07.2010 tarih ve 6843 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; üründe ayıplı mal olması halinde 30 gün içinde başvurması gerekirken, tüketici tarafından neredeyse 1,5 ay kadar bir süre kullanılmasından sonra yapıldığı ve ürün şirket merkezinde incelendiği, ancak üründe üreticiden kaynaklanan herhangi bir soruna rastlanmadığı gibi kösele kısımlarındaki sorunun ayakkabının kullanımı esnasında bir yere çarpma ya da sürtmeden kaynaklanan deformasyon olduğu ve tamamen tüketicinin hatasından kaynaklandığı, ayrıca söz konusu ayakkabının yazlık ve astarsız olduğu, astarsız ürünlerin derileri çok yumuşak olduğundan kullanıcının ayak yapısına göre şekil alabildiği, ayakkabıda oluşan şekil bozukluğunun tamamen tüketicinin ayak yapısı ile alakalı olup, ayakkabının ayıplı olması durumunun söz konusu olmadığından söz konusu ayakkabının bilirkişi tarafından incelenmesini ve haksız ve dayanıksız şikayetin reddedilmesini istediklerini belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ayakkabının incelenmesi sonucunda, ayakkabının tabanında ve üstünde aşırı deformasyon olduğu, kısa sürede ve her iki tekinde olduğu görülmüştür. Ayakkabının her iki tekinde de kısa sürede aynı bölgelerde aşırı deformasyon olmasından sorunun kullanım hatasından kaynaklanmadığı, imalat hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları