Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

3 Eylül 2010 Cuma

süleyman altay

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 29.07.2010
Şikayet eden : Süleyman ALTAY
Şikayet edilen : Aras Alışveriş Merkezi
Şikayet konusu : Freevier Marka Duvar Tipi Isıtıcı
Şikayet tarihi : 18.06.2010
Talep : Bedelin İadesi
Miktar : 335,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici verdiği dilekçesinde, 26.03.2010 tarihinde işyerinde otururken Aras AVM satış elemanları tarafından çekilişle hediye verildiği çıkması halinde mağazadaki tüm ürünlerin 12 ay taksitle cazip fiyatlarla verileceği söylenmesi üzerine bir evrak imzaladığını (senet değil), daha sonra mağazaya gittiğinde böyle bir durumun söz konusu olmadığını bildirdiklerini, satışı yapan elemana durumu anlattığında satış elemanının “sizleri kandırmak bizim mesleğimiz” dediğini bildirmiş, bu nedenlerle ürünün iadesini talep etmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 18.06.2010 tarih ve 5953 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Ancak firma yazımıza cevap vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Yapılan incelemede tüketiciye Aras A.V.M. ile Süleyman ALTAY arasında imzalandığı düşünülen sözleşmenin bir nüshasının tüketiciye verilmediği anlaşılmıştır. Bu durum 4077 sayılı Kanunun 9. maddesinde yer alan “bu madde hükümlerine göre düzenlenmiş bir sözleşmenin ve malın tüketiciye teslim edildiğini ispat satıcıya veya sağlayıcıya aittir.” hükmü ile bağdaşmamaktadır. Ayrıca sözü edilen Kanunun 8. maddesinde “taksitle yapılan kapıdan satışlarda 6/a maddesi uygulanır” hükmü yer almaktadır. 6/A maddesinde ise “sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir” hükmü yer almaktadır. Bu hükümler göre her taksit için ayrı bir senet düzenlenmediğinden Kanuna aykırılık söz konusudur. Belirtilen nedenlerle tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satış sözleşmesinin geçersizliğine, firmanın malını geri alarak 335,00 TL bedel içerdiği belirtilen ve tüketiciyi bu işlemden hukuki olarak borç altına sokan belgelerin tüketiciye iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları