Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

3 Eylül 2010 Cuma

saadet ilcay

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 29.07.2010
Şikayet eden : Saadet İLCAY
Şikayet edilen : Sağlık Medikal - Naci CAN
Şikayet konusu : Kapıdan Satış
Şikayet tarihi : 15.06.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi / Sözleşmeden dönme
Miktar : 240,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici, kapıdan satış yoluyla firma elemanlarından 29.04.2010 tarihinde kapıdan satışla aldığı cihaz için süresinde telefonla cayma hakkını kullandığını fakat firmanın gelip ürünü geri almadıklarını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 15.06.2010 tarih ve 5284 sayılı yazı ile satıcı firmadan savunma istenilmiştir. Firma tarafından verilen savunmada; Saadet İLCAY’ın kendilerinden 1 adet tens cihazı satın aldığını, sözleşmenin usulüne uygun düzenlendiğini, vatandaşın kendilerini aradığını fakat iade talebinde bulunmadığını belirtip telefonda ürün hakkında bilgi aldığını belirtip tüketicinin 7 gün içerisinde cayma hakkını kullanmadığından dolayı iade hakkını kaybettiğini belirtmiştir.

İnceleme ve gerekçe : Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden tüketici ile firma arasında yapılan sözleşmede ücretlerin 12 taksit şeklinde ödenmesi gerektiği anlaşılmıştır. 4077 Sayılı Kanunun Kapıdan Satışlara İlişkin 8. maddesinde “Taksitle yapılan kapıdan satışlarda 6/A maddesi, kampanyalı kapıdan satışlarda 7nci madde hükümleri ayrıca uygulanır.” hükmü yer almaktadır. Sözü edilen Kanunun 6/A maddesinde “Sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse bu senet, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı ve nama yazılı olarak düzenlenir.” hükmü yer almaktadır. Taksitle yapılan bu satışta senetlerin ayrı ayrı düzenlenmemesi dolayısıyla tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satış sözleşmesinin geçersizliğine, satıcı firmanın malını geri alarak varsa ödenilen bedel ile bu işlemden tüketiciyi hukuki olarak borç altına sokan belgelerin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları