Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

3 Eylül 2010 Cuma

faruk kutlugerez

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 12.08.2010
Şikayet eden : Faruk KUTLUGEREZ
Şikayet edilen : Darende Teks. Tur.ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Masaj robotu (Kapıdan Satış)
Şikayet tarihi : 07.04.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi / Sözleşmeden dönme
Miktar : 250,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici, kapıdan satış yoluyla firma elemanlarından 14.01.2010 tarihinde kapıdan satışla aldığı cihaz için süresinde telefonla cayma hakkını kullandığını fakat firmanın gelip ürünü geri almadıklarını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 07.04.2010 tarih ve 3562 sayılı yazı ile satıcı firmadan savunma istenilmiştir. Firma tarafından savunma verilmemiştir.

İnceleme ve gerekçe : Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden tüketici ile firma arasında yapılan sözleşmede ücretin 25 TL’ sinin peşin alındığı geri kalanın 6 taksit şeklinde posta çeki olarak tüketiciye verildiği anlaşılmış olup 4077 Sayılı Kanunun Kapıdan Satışlara İlişkin 8. maddesinde “Bu tür satışlarda; tüketici, teslim aldığı tarihten itibaren yedi gün içinde malı kabul etmekte veya hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir yükümlülük altına girmeden reddetmekte serbesttir. Hizmetlerin satımında ise bu süre, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren başlar. Bu süre dolmadan satıcı veya sağlayıcı, kapıdan satış işlemine konu mal veya hizmet karşılığında tüketiciden herhangi bir isim altında ödeme yapmasını veya borç altına sokan herhangi bir belge vermesini isteyemez. Satıcı, cayma bildirimi kendisine ulaştığı andan itibaren yirmi gün içerisinde malı geri almakla yükümlüdür.” hükmü yer almaktadır.

Taksitle yapılan bu satışta tüketiciden 7 günlük süre dolmadan herhangi bir peşinat alınamaması hükmüne rağmen, 25.00 TL peşinat alınmasından dolayı tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satış sözleşmesinin geçersizliğine, satıcı firmanın malını geri alarak varsa ödenilen bedel ile bu işlemden tüketiciyi hukuki olarak borç altına sokan belgelerin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları