Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

6 Eylül 2010 Pazartesi

mehmet zeki ecer

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 12.08.2010
Şikayet eden : Mehmet Zeki ECER
Şikayet edilen : Pierre Cardin Aydınlı Hazır Giyim San.ve Tic A.Ş.
Şikayet konusu : Pierre Cardin Marka ayakkabı.
Şikayet tarihi : 02.07.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 149,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 12.05.2010 tarihinde satın alınan Pierre Cardin marka ayakkabının derisinde kırılma, çatlama ve renk farkı, leke şeklinde renklemelerden dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 02.07.2010 tarih ve 6435 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi Fatma Yelda GEZİCİOĞLU bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “, tüketicinin şikayeti olan, ayakkabının iki tekinin derisinde çatlama ve lekelenme sorunu tespit edilmiştir. Deri ürünler belli bir kullanım sonucunda katlanan bölgelerinde çatlamalar oluşabilir. Bu derinin kendine has özelliklerinden biridir. Deri yüzeyindeki lekelenmeler ise derinin boya aşamasında kullanılan boyarmaddenin ışık haslığının düşük olması ile ilgili olabilir. Ayakkabıda kullanılan boyarmaddenin haslığı ile ilgili problem olabilir.” şeklinde rapor etmiştir.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu Ayakkabıda kullanılan boyarmaddenin haslığı ile ilgili probleminden dolayı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

1 yorum:

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları