Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

3 Eylül 2010 Cuma

saadettin yaşar

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 29.07.2010
Şikayet eden : Saadettin YAŞAR
Şikayet edilen : Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas marka eşofman.
Şikayet tarihi : 28.06.2010
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 108,80 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 05.02.2010 tarihinde satın alınan adidas marka eşofman kısa bir kullanımdan sonra sağ dizinde aşınma olmasından dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 27.04.2010 tarih ve 4185 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; adidas marka ayakkabı müşterinin şikayeti üzerine (deforme) 19/05/2010 tarihinde tüketiciden teslim alınarak firmaya gönderildiği firmanın üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını beyan ettiğini, ürünün Mersin Üniversitesi ile ilgili bölümün akademisyenlerden birinin bilirkişi olarak görevlendirilmesi suretiyle ürünün incelenmesini, taraflarınca ayıplı mal olarak kabil edilmeyen ürün hakkında tüketicinin şikayetinin reddine karar verilmesini bildirilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “söz konusu üründe yapılan incelemede; % 100 polyester kumaştan dokunarak üretilen ürünün sağ diz kısımlarında aşınma görülmüştür. Aşınan kısım incelendiğinde kumaşın inceldiği ve incelenen kısmın ortasında yırtık olduğu görülmüştür. Ürün polyester iplikten üretilmiştir. Polyester iplik incelmeye, esnemeye ve yırtılmaya karşı dayanıklı bir iplik türüdür.
İncelenen ürün kumaşında kullanılan polyester ipliğin; seyrek dokunması ve dokuma sırasında kullanılan ipliğin yeterli kalitede olmaması sonucu ipliklerin incelerek birbirinden ayrılması sonucu üründe aşınma olduğu düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; üründe kullanımdan kaynaklı bir hata olmadığı, şikayet konusu aşınmanın üretimden kaynaklı olduğu düşünülmektedir.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan eşofmanda sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları