Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

10 Eylül 2009 Perşembe

yusuf kaya

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 27.08.2009
Şikayet eden : Yusuf KAYA
Şikayet edilen : Emaş Dayanıklı Tük. Mal. Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Arçelik Marka Bulaşık Makinesi
Şikayet tarihi : 25.06.2009
Talep : Ürünün Değişimi
Miktar : 728,81 TL + %18 KDV = 859,99 TL

Olayın Özeti :Tüketici Yusuf KAYA verdiği dilekçesinde, 04.10.2007 tarihinde aldığı bulaşık makinesinin bulaşıkları çizdiğini, tabaklarda leke ve yemek artığı bıraktığını, zaman zaman bulaşıkları temiz yıkamadığını, deterjanda sorun olabileceği gerekçesi ile her türlü deterjanı denediğini, defalarca teknik servisin gelip gittiğini, üç defa da test için makinenin servise götürüldüğünü, ancak bulaşık makinesinden verim alamadıklarını bildirmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Emaş Dayanıklı Tük. Mal. Tic. Ltd. Şti. firması 25.06.2009 tarih ve 3786 sayılı yazımıza istinaden verdiği savunmada, tüketicinin mağduriyet iddiasında herhangi bir haklılığı bulunup bulunmadığı hakkında, teknik bir konu olması karşısında bir bilgilerinin bulunmadığını, eğer mağduriyet iddiasında kişi haklı ise bu durum karşısında Merkez Emaş olarak kendilerinin bir kusurunun bulunmadığını, konunun muhatabının Arçelik ve Yetkili Servisler olduğunu bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Hüseyin CANBOLAT tarafından incelenmiştir. Hüseyin CANBOLAT raporunda, makinenin yıkadığı bulaşıkların gerçekten de tüketicinin iddia ediği gibi çizilmiş ve kirli bir halde olduğunu, fakat bulaşık makinelerini çoğunun bu şekilde camları çizdiği için bu duruma arıza denemeyeceğini, diğer bulaşıklarda yemek artıkları ve lekeler kalması makinenin yıkarken yeterli basınçta su fışkırtmadığını gösterdiğini, bundan dolayı yemek artıkları kalmasını, yıkama ve durulama sırasında düşük basınçta su fışkırtmadan dolayı olduğunu, cihazda kullanım hatasına rastlanmadığını bildirmiştir. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili bulaşık makinesi ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli değerinde olan tüketicinin kabul edeceği bir ürünü tüketiciye vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları