Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Eylül 2009 Perşembe

sinem topçu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 24.09.2009
Şikayet eden : Sinem TOPÇU
Şikayet edilen : Bambi Deri Mamulleri
Şikayet konusu : Bambi Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 08.07.2009
Talep
: Ürünün Değişimi
Miktar
: 99,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici Sinem TOPÇU verdiği dilekçesinde, 26.04.2009 tarihinde aldığı ayakkabının kullanmaya başladıktan bir saat sonra ayakta rahatsızlık ve şişme yaptığını, bu nedenle ürünü firmaya götürdüğünü, firmadan sorunun imalat kaynaklı olmadığı şeklinde cevap aldığını, ürünün kalıba koyulduğunu öğrendiğini, sorunun devam etmesi üzerine ürünü tekrar firmaya verdiğini, ancak firmadan red cevabı aldığını bildirmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti
: Bambi Ayakkabı firması 08.07.2009 tarih ve 4196 sayılı yazımıza istinaden savunma vermemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ürün bilirkişi Handan DEMİR tarafından incelenmiştir. Handan DEMİR raporunda tüketicinin şikayeti olan ayağın ayakkabı içinde rahat olmaması ve yara yapması sorununu tespit ettiğini, ayakkabının dolgu topuk olarak tasarlandığını ve topuk ile burun kısmı arasındaki yükseklik oranının dengeli ayarlanmadığını, dolgu topuklu bir ayakkabı üretilirken taban kısmı ne kadar yüksek olursa olsa da burun kısmı ile tabanın dengeli ayarlanmamasından dolayı söz konusu sorunun oluştuğunu, ürünün topuk kısmı ile tarak kemiklerinin bulunduğu bölüm arasındaki kavisin ayağın anatomik yapısına uygun olmadığını, bu nedenle üründe üretim hatası olduğunu, sorunun tüketicinin kullanıcı hatasından kaynaklanmadığını bildirmiştir. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünleri satıcıya iadesine, satıcının da ürün bedeli değerinde olan tüketicinin kabul edeceği bir ürünü tüketiciye vermesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları