Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

26 Mart 2009 Perşembe

TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİ HAKEM HEYETLERİNİN OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI

TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİ HAKEM HEYETLERİNİN OLUŞUMU VE ÇALIŞMASI

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da getirilen en önemli oluşumlardan birisi tüketici sorunları hakem heyetleridir.

Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacı ile 850 ilçe ve 81 il olmak üzere toplam 931 yerde tüketici sorunları hakem heyeti kurulmuştur. 

Hakem heyetleri, ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde, illerde ise sanayi ve ticaret il müdürlüklerinde görevlerini yürütmektedir.

İl hakem heyetleri il merkezi sınırları içerisinde, ilçe hakem heyetleri ise ilçe sınırları içersinde görevli ve yetkilidir. Tüketici başvuruları, tüketicinin mal ve hizmeti satın aldığı veya tüketicinin ikametgahının bulunduğu yerdeki hakem heyetine yapılır.

Hakem heyetleri, başkan dahil beş üyeden oluşur. 

Hakem heyetin başkanlığını;
illerde sanayi ve ticaret il müdürü veya görevlendireceği bir memur, 

ilçelerde kaymakam veya görevlendireceği bir memur tarafından yürütülür. 

Diğer üyeler şunlardır:

a) Belediye başkanının görevlendireceği uzman bir personel,
b) Baronun mensupları arasından görevlendireceği bir avukat,
c) Tüketici örgütlerinin seçecekleri bir üye, 
d) Satıcının tacir olduğu uyuşmazlıklarda ticaret ve sanayi odasının ya da bunların ayrı ayrı örgütlendiği yerlerde ticaret odasının, satıcının esnaf ve sanatkar olduğu uyuşmazlıklarda, illerde esnaf ve sanatkarlar odaları birliğinin, ilçelerde esnaf ve sanatkarlar odalarının görevlendireceği bir üye.

Tüketici sorunları hakem heyetlerinde bugüne kadar verilen kararların %90’a yakını tüketiciler lehine sonuçlanmıştır.

Hakem heyetlerine yapılan tüketici başvuruları en geç üç ay içerisinde karara bağlanır.

Hakem heyeti toplantıları her ayın ikinci ve dördüncü haftalarının ilk günlerinde en az ayda iki kez yapılır.

2006 yılı için 725YTL’nin altındaki uyuşmazlıklarda tüketici sorunları hakem heyetine başvuru zorunluluğu 2007 yılı için 792,12YTL’ye çıkartılmıştır.

Bu tutarın altındaki uyuşmazlıklarda heyetin vereceği kararlar taraflar için bağlayıcıdır. Taraflar, bu kararlara karşı onbeş gün içinde tüketici mahkemesine itiraz edebilirler. İtiraz, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını durdurmaz. Ancak, talep edilmesi koşuluyla hakim, tüketici sorunları hakem heyeti kararının icrasını tedbir yoluyla durdurabilir. Bu miktarın altındaki tüketici sorunları hakem heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine tüketici mahkemesinin vereceği karar kesindir.

Yukarıda verilen değerin üstündeki uyuşmazlıklarda hakem heyetlerinin vereceği kararlar tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilir.

Anakentlerde, belirli parasal tutarın üzerindeki uyuşmazlıklara il hakem heyetleri, bu tutarın  altında ki uyuşmazlıklara ise anakent belediyesi sınırları dahilinde kurulu olan ilçelerdeki hakem heyetleri bakar. Bu parasal tutar 2007 yılı için 2.067,89YTL’dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları