Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

22 Aralık 2010 Çarşamba

berrin usta

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 09.12.2010
Şikayet eden : Berrin USTA
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Maddeleri Tic.ve San.A.Ş.
Şikayet konusu : Kom marka Bikini Altı
Şikayet tarihi : 06.10.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi
Miktar : 29,50 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 12.07.2010 tarihinde satın alınan bikini altının alındıktan 3 gün sonra arka kısmında erimeler olduğunu bundan dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 06.10.2010 tarih ve 9385 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; Kom marka bikini altının tüketici hakem heyeti tarafından incelenmesini talep ettiklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Tüketicinin YKM Mağazasından aldığı Kom marka üründe erime olup olmadığı konusu incelenmiştir.
Yapılan incelemede ürünün % 80 polyester, % 20 elastik kumaştan üretildiği anlaşılmıştır. TSHH başvuru formunda; üründe erime şikâyetinden bahsedilmiştir, yalnız firmanın cevabında ise tüylenme şikâyetiyle gönderilen ürüne cevap yazılmıştır. Her iki şikâyet konusu ayrı ayrı incelenmiştir. Erime şikâyeti için ürün incelenmiştir yalnız; üründe herhangi bir erimeye rastlanmamıştır.
Diğer şikâyet konu tüylenme üründe görülmüştür. Ürünün arka kısmında görülen tüylenmelerin sert ve pütürlü bir zemine sürtünmesi sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Şöyle ki; ürün arka kısmında oluşan tüylenmelerin, etrafında iplik çekilmeleri mevcuttur. Bu da ürünün sürtünme sonucu pütürlü zemine takılarak ipliklerinin çekilmesi sonucu iplerinin toplanarak tüylenme oluştuğu düşünülmektedir.Üründe oluşan tüylenme ürün kumaşından kaynaklanmış olsaydı, üründe görülen tüylenmenin ürünün her yerinde meydana gelmesi gerekirdi. Açıklanan nedenlerle; üründe üretimden kaynaklı bir hata olmadığı düşünülmektedir.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan şikayete konu bikini altında üretim değil kullanıcı hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları