Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

27 Aralık 2010 Pazartesi

sinan fer

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 23.12.2010
Şikayet eden : Sinan FER
Şikayet edilen : Cengiz Optik & Saat Turz. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Güneş Gözlüğü
Şikayet tarihi : 24.11.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi
Miktar : 140,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 14.09.2010 tarihinde satın alınan güneş gözlüğünün küçük bir çarpmayla yere düşüp kırıldığını bu nedenle firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 24.11.2010 tarih ve 10978 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; Exess marka güneş gözlüğünün, 4077 sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanun gereği garanti şartları hususunda kullanım talimatında 14. maddesinde çarpma ve darbe neticesi kırılan ve çizilen optik cam ve çerçevelerinin garanti kapsamına girmeyen hal olması nedeniyle ürünün garanti kapsamında işlem göremeyeceğini belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Ekli dilekçenin incelenmesinden ürünün tüketicinin çarpması sonucunda yere düşüp kırıldığı, tüketicinin bunu kabul ettiği anlaşılmış olup garanti belgesi kullanma talimatının 14. maddesinde;” Çarpma ve darbe neticesinde kırılan ve çizilen optik camları ve çerçevelerinin garanti kapsamına girmeyen hal olması nedeniyle, bu kullanım ve bakım talimatına harfiyen uyunuz.” Yazdığı görülmüştür. Tüketicinin küçük bir çarpmayla ürünün yere düştüğünü belirttiği fakat gözlüğün kırılmasına çarpmanın değil de ürünün çarptıktan sonra yere düşmesi sonucunda kırıldığı düşünüldüğünde tüketicinin kullanım kusuru bulunduğu kanaatini uyandırmaktadır.
Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları