Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

27 Aralık 2010 Pazartesi

sinan derya

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 23.12.2010
Şikayet eden : Sinan Derya
Şikayet edilen : YKM Giyim ve İhtiyaç Mal. Tic. ve San. A.Ş.
Şikayet konusu : Nike Marka Tişört (3 adet)
Şikayet tarihi : 26.10.2010
Talep : Ödenilen Bedelin iadesi.
Miktar : 69,00+69,00+39,00 =168,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 25.05.2010 tarihinde satın alınan kırmızı renkli tişörtün ilk yıkamada çektiğini, turuncu ve mavi tişörtün ilk yıkamada pamuklanma ve esneme gerekçesiyle firmaya müracaat ettiğini ancak olumsuz yanıt aldığını bu nedenle bedel iadesini istediğini belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 26.10.2010 tarih ve 10087 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma savunmasında ürünün tüketici hakem heyeti tarafından incelenmesini istediklerini bildirmişlerdir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mustafa AKMAN bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Tüketicinin YKM Mağazasından aldığı Nike marka ürünlerde tüylenme, esneme ve çekme olup olmadığı konusu incelenmiştir. Ürün (Kırmızı): % 100 coton iplikten dokunarak üretilen üründe çekme olup olmadığı konusu incelenmiştir. Kırmızı Üründe çekme görülmüştür, ürün S beden olarak üretilmiştir. Aynı ürünün aynı bedeniyle ölçülen ürün düğerinden daha küçük olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca ürün dokuları sıklaşmıştır. Ürün çektiğinde dokular birbiri arasına yakınlaşarak sıklaşırlar, buda ürünün çekmesi sonucu oluşur. Ürün çekmesi yıkama koşullarında uyulmamasından kaynaklanabilir, yalnız ürün yüksek ısıda yıkanmış olsaydı; ürün renginde solma görülürdü. Ürünün renginde herhangi bir solmaya rastlanmamıştır. Üründe oluşan çekmenin ürün üretimi sırsında kumaş dokusunun yeterli sıklıkta dokunmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. (Turuncu ve Mavi): % 65 coton, % 35 polyester kumaştan dokunarak üretilen ürünlerde tüylenme ve esneme olup olmadığı konusu incelenmiştir. Ürünlerin beden kısımlarında herhangi bir esnemeye rastlanmamıştır. Yalnız, kol uçlarında kullanılan lastik kısımlarında esneme görülmüştür. Görülen esnemenin kol uçlarında kullanılan lastiğe yeterli derecede elastik iplik kullanılmadığından meydana geldiği düşünülmektedir. Diğer bir şikâyet konusu tüylenme üründe görülmüştür. Tüylenmeler ürünlerin her yerinde mevcuttur. Görülen tüylenmeler, sürtünmeden kaynaklı olmuş olsaydı ürünün belli kısımlarında görülürdü. Üründe oluşan tüylenmenin, ürünün % 65 lik kısmında kullanılan coton ipliğin yeterli kalitede kullanılmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Yukarıda açıklanan nedenlerle; üründe üreticiden kaynaklı hata olduğu düşülmektedir. ” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu üründe üretim hatasına rastlandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, ürün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ürün için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları