Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

27 Aralık 2010 Pazartesi

muhammet cihad çelik

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi : 09.12.2010
Şikayet eden : Muhammet Cihad ÇELİK
Şikayet edilen : Media Market MS İstanbul İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Nokia Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 13.09.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi
Miktar : 625,00 TL

Olayın Özeti : Tüketici dilekçesinde, 01.09.2009 tarihinde satın alınan cep telefonunun satın alındığı tarihten bir yıl sonra cep telefonuna klonlandığına dair mesaj geldiğini, satın aldığı yere müracaatta bulunduğunu fakat sorunun giderilmediğini belirtmiştir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 13.09.2010 tarih ve 8656 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiştir. Firma tarafından savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden cihazın şikayet edilen satıcı tarafından satıldığı anlaşılmıştır. Mersin Tüketici Sorunları Hakem Heyetinin cep telefonu klonlaması ile ilgili olarak tüketici lehine daha önceden vermiş olduğu 12.03.2007 tarih ve 301 sayılı karar davalı tarafından itiraza konu edilmiş olup tüketici mahkemesi konuyu incelemiştir. Bu davada Mersin Tüketici mahkemesi 2007/54 esas 2007/4 karar sayılı ilamı ile gerekçe kısmında” Telefonun İMEİ numarasının sonradan klonlandığı, elektronik kimlik bilgisini haiz cihazlara ait yönetmeliğin, 15. maddesi kapsamında eşleştirme yapılarak sadece MSISDN numaralı (cep telefonu numarası) ile kullanılmasına izin verilebileceği, sonradan klonlanan cihazların ayıplı mal olarak değerlendirilmemesine mütalaa edildiği anlaşılmıştır. Dava konusu cep telefonunun sonradan klonlanmasında satıcı veya ithalatçı firmaya herhangi bir kusur izafi etmenin mümkün olmadığı, böylece sorumlulukları bulunmadığı kabul edilmiştir.” denilmektedir. Söz konusu kararın emsal nitelikte bulunması Yargıtay’ın yerleşmiş içtihatlarında( Yargıtay 13.HD. 2007/12371 Es 2008/1847 Karar ) durumun açığa kavuşturulmuş olması sebebiyle satıcı ve ithalatçı firmanın klonlanan cihazdan dolayı sorumlu tutulmayacağı görüş ve kanaatine varılmıştır

Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 4. maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları