Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

31 Ekim 2011 Pazartesi

Yakup Tural

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 13.10.2011
Şikayet eden : Yakup TURAL
Şikayet edilen : Garanti Bankası
Şikayet konusu : Yıllık Üyelik Ücreti
Şikayet tarihi : 08.09.2011
Talep : Ödenilen Bedel İadesi
Miktar : 24,46TL

Olayın Özeti
:Tüketici verdiği dilekçesinde, banka tarafından kullanılmayan eski maaş hesabından sınav ücreti yatırılması sonucu 2011 yılı 1.yarıyıl hesap işletim ücretinin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti : 08.09.2011 tarih ve 8680 sayılı yazımızla bankadan konuya ilişkin savunma istenilmiştir. Banka tarafından verilen savunmada özetle; şikayetçinin hesabından hesap işletim ücreti tahsil edilmesi bankacılık hizmet sözleşmesine ve 4077 Sayılı Kanuna uygun olduğu, ayrıca şikayetçi tarafından bankacılık hizmetleri sözleşmesi’nin yanı sıra iş bu sözleşmeye ek olarak “Ek-1 Hesap İşletim Ücreti ile Banka kartı ve Kredi kartlarına ait ücret ve komisyonlar” başlıklı tabloyu da imzalamış olup bu tabloda da davalının hesabından hesap işletim ücreti alınacağı ve tutarı açıkça yer aldığı, bu kapsamda şikayetçi tarafından serbest irade ile imzalanan sözleşme hükmüne dayanarak, hesaplarından hesap işletim ücreti alınmasında herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığından şikayetçi talebinin reddedilmesi istediklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Banka tarafından, tüketiciyle yapılan bankacılık hizmet sözleşmesi hükümleri çerçevesinde ve tüketiciye verilen hizmetler karşılığı vadesiz mevduat hesabından hesap işletim ücreti alındığı, bankacılık mevzuatında ücret tahsiline engel herhangi bir düzenleme bulunmadığı savunulmaktadır. Ancak 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesinde, Satıcı veya Sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kurallarına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. “Eğer Sözleşme Şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse o sözleşme şartlarının tüketiciyle müzakere edilmediği kabul edilir.” hükmü bulunmaktadır. Bankanın tüketiciyle yapıldığını ifade ettiği Sözleşme Şartları önceden belirlenmiş, açık, anlaşılır bir dille yazılmamış ve tüketici ile müzakere edilmeden iradesi dışında imzalatılmış tüketici aleyhine haksız şart içeren sözleşme olup, 4077 Sayılı Yasanın 6. Maddesine aykırılık taşımaktadır. Bu Nedenlerden dolayı tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketiciden alınan 24,46 TL. hesap işletim ücretinin banka tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları