Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

27 Ekim 2011 Perşembe

Celal Akış

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 13.10.2011
Şikayet eden : Celal AKIŞ
Şikayet edilen : Puma Kırmızı Beyaz Spor
Şikayet konusu : Puma marka Ayakkabı.
Şikayet tarihi : 26.08.2011
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 54,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 26.08.2010 tarihinde satın alınan spor ayakkabının ön ve üst kısımlarında patlama, arka topuk denginde yırtılma meydana geldiğini bundan dolayı firmaya müracaatta bulunduğunu fakat ret cevabı aldığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 18.08.2011 tarih ve 8522 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma tarafından savuma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe
: Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Mersin Üniversitesi öğretim görevlisi H. Mehtap BULUKLU bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Ayakkabının sol eşinin ön üst kenar kısmındaki yırtılma, ayakkabının üretildiği malzemenin yırtılma mukavemetinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. İç astar ise sürtünmeye ve yırtılmaya daha çok maruz kalmaktadır ve astar kumaşının sürtünme ve yırtılma mukavemetinin düşük olması neticesinde yırtılma kısa zamanda meydana gelmektedir. Fakat ürün incelendiğinde, ürünün alındığı tarihten bu yana uzun zaman geçtiği anlaşılmış olup, meydana gelen bu sorunların meydana gelmesinin normal olduğu kanaatine varılmıştır. Çünkü her ürünün özenli kullanılsa dahi belli bir yıpranma süreci bulunmaktadır. Ayakkabının geçen yılın eylül ayında alındığı ve özensiz kullanıldığı anlaşılmaktadır. Ayakkabının özensiz kullanımı sonucunda bu tür problemlerin bu kadar uzun bir zamanda meydana gelebileceği anlaşıldığından dolayı, söz konusu üründe Tüketicinin kullanım kusuru bulunmaktadır. İnceleme sonucunda görülen sorunların, tüketicinin özensiz kullanması sonucunda meydana geldiği anlaşıldığından dolayı üründe imalat hatası bulunmamaktadır.” şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporundan şikayete konu üründe üretim hatası değil kullanım hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ürün ayıplı mal olarak kabul edilemeyeceğinden tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ürün ayıplı mal kapsamına girmediğinden tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları