Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

25 Mart 2010 Perşembe

serkan aydemir

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 04.02.2010
Şikayet eden : Serkan AYDEMİR
Şikayet edilen : Conteks İç ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Converse Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 30.12.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 89.10 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 26.06.2009 tarihinde satın alınan ayakkabı için altı ay garanti taahhüt edildiğini fakat bu süre dolmadan önce ayakkabının yıprandığını ve giyilemeyecek bir hale geldiği için mağazaya başvurduğunu ancak bir ay sonra gele cevapta beklediğini bulamadığını belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 30.12.2009 tarih ve 9146 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; ayakkabının uzman ekiplerce incelendiğini, belirtilen şikayetlerin kullanım talimatına göre kullanılmadığından kaynaklandığını, tüketicinin yere basma biçimi, ayak anatomik yapısı itibarı ile üründe açılmaların meydana geldiğini, ürünün kullanma talimatına göre temizlenmediğini, her iki burun kısmında yapışkanların kustuğunun görüldüğünü, giyip çıkarma alışkanlıklarına bağlı olarak bağcıkların gevşetilmemesine bağlı olarak iç topuk astarında yırtıklar tespit edildiğini ve belirtilen nedenlerin dikkate alınarak karar verilmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konu ayakkabının incelenmesinde; ayakkabının sol tekinin iç yan tarafında yüzey ile taban birleşim yerinde yırtılma ve bu bölgedeki taban lastiğinde kırılma, sağ tekinde yine aynı bölgede yırtılma ve kırılma olduğu, ayrıca sağ tekin dış yan yüzeyinde yine taban ile yüzey birleşim yerinde açılma ve lastik kısımda kırılma olduğu görülmüştür. Ayakkabının her iki tekinde de aynı bölgelerde açılma, yırtılma ve kırılma olmasından ayakkabıda kullanılan malzemenin yeterli kalitede olmadığı ve ayakkabıdaki sorunun kullanıcı hatasından değil imalat hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ayakkabının yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları