Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Mart 2010 Çarşamba

faruk bayerği

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi : 04.02.2010
Şikayet eden : Faruk BAYERĞİ
Şikayet edilen : Kitapsan Tic. San. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Vidctors marka oyuncak
Şikayet tarihi : 04.01.2010
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 39,50 TL

Olayın Özeti : Tüketici dilekçesinde; 30.12.2009 tarihinde satın alınan oyuncağın arka sağ tekerinin kendiliğinden kırıldığını, aynı gün içerisinde aldığı yere götürüp durumu anlattığını ancak kendisiyle ilgilenilmediğini ve yapabilecekleri bir şey olmadığının, ithalatçısını aramasının söylendiğini, onları da aradığını ancak sonuç alamadığını belirterek, ödenen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 04.01.2010 tarih ve 1 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiştir. Verilen savunmada özetle; tüketicinin 30.12.2009 tarihinde aldığı ürünü 31.12.2009 tarihinde firmalarına getirerek ön tekerleklerinin yeterince dönmediğini belirterek değişim talebinde bulunduğunu, tekerleklerinde bir sorun olmadığının görülmesine rağmen müşteri memnuniyeti adına aynı marka model ürünün test edilerek değişiminin gerçekleştirilerek müşteriye teslim edildiğini, 02.01.2010 tarihinde müşterinin ürünün arka tekerleğinin kendi kendine kırıldığını ifade ederek ürünün iadesini talep ettiğini, çalışır durumda ve test edilerek teslim edilen ve kullanım hatasından dolayı hasara uğrayan ve kullanılamaz haldeki iadesi yapılmak istenen ürünün iadesinin gerçekleştirilemeyeceğinin tüketiciye ifade edildiğini, tüketicinin dilekçesindeki ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını, ilgili tarihteki ilk satış, birebir değişim ve değişimden sonraki kullanımdan dolayı hasar görmüş ürünün değişimi için mağazaya gelen müşteri ile yapılan işlemlerin kamera kayıtlarında mevcut olduğunu belirterek görüntülere ilişkin CD yazı ekinde sunulmuştur.

İnceleme ve Gerekçe: Satıcı firma tarafından oyuncaktaki kırılmanın kullanıma bağlı olduğu belirtildiğinden şikayete konu ürünün incelenmesi için Makine Mühendisi Fatih ALTINIŞIK bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu olan oyuncak arabayı inceledim. Tüketici, oyuncak arabanın 1 gün içerisinde uygun şekilde bozulmasından dolayı şikayet beyan etmiştir.
Şikayet konusu olan oyuncak araba, ilgili şikayetler üzere tetkik edildi. Oyuncak arabanın sağ arka tekerin kırık olduğu tespit edilmiştir. Tekerin plastik malzemesin incelendiğinde malzemenin sağlam olduğu görülmüş olup kırılmanın imalat sürecinden kaynaklanmadığı kanaatine varılmıştır. Ayrıca tekerin tümden kırıldığından dış bir etki sonucu olduğu görüşmüştür. Oyuncak arabanda imalat hatasına rastlanmamıştır. “ şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporunun incelenmesinden oyuncaktaki arızanın imalat hatasından kaynaklanmadığı ve oyuncağın 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girmediği kanaatine varıldığından tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları