Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Mart 2010 Çarşamba

özgür ergün

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 04.02.2010
Şikayet eden : Özgür ERGÜN
Şikayet edilen : Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : Lacoste Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 18.01.2010
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 189.69 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 11.09.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının topuk kısımlarında potluk oluştuğu için ayağını rahatsız ettiğini, iç astarda yırtılma olduğunu, bu şikayetlerle ayakkabının firmasına gönderildiğini ancak sorunun üretim hatasından kaynaklanmadığının bildirildiğini, sorunun üretim hatasından kaynaklandığını belirterek, ödenen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 18.01.2010 tarih ve 539 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada özetle; 11.09.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının, müşterinin iç astarda yırtılma şikayeti nedeniyle 30.12.2009 tarihinde firmasına gönderildiğini, firmanın üründe üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını bildirdiğini ve ürünün 15.01.2010 tarihinde tüketiciye teslim edildiğini, ürünün ayıplı olup olmadığının bilirkişi tarafından incelenmesini, taraflarınca ayıplı mal olarak kabul edilmeyen ürün hakkında tüketicinin şikayetinin reddine, heyetin tüketici şikayetini kabul etmesi durumunda ise tüketicinin ayıplı malı iade etmesine karar verilmesini talep ettiklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konu ayakkabının incelenmesinde; ayakkabının her iki tekinde de topuk kısmında dışa doğru çıkma şeklinde potluk oluştuğu ve her iki tekinde de iç astarda yırtılma meydana geldiği görülmüştür. 11.09.2009 tarihinde satın alınan ayakkabıda kısa sürede her iki tekinde de ve aynı bölgelerde potluk ve yırtılma olmasından ayakkabıda kullanılan malzemenin yeterli kalitede olmadığı ve ayakkabıdaki sorunun kullanıcı hatasından değil imalat hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.


Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ayakkabı için ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları