Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Mart 2010 Çarşamba

hülya zeybek

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 04.02.2010
Şikayet eden : Hülya ZEYBEK
Şikayet edilen : Tonkay Elektrik Elektronik Gıda San. Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Electrolux marka elektrikli süpürge
Şikayet tarihi : 07.01.2010
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 250.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 12.12.2009 tarihinde satın aldığı elektrikli süpürgenin aşırı ses çıkardığını ve çok kısa sürede küçük hazne dolmadan emiş gücünün kaybolduğunu ve süpürme işlemini gerçekleştirmediğini, alınan tozların küçük hazneden büyük hazneye aktarılması gerekirken aktarılmadığından, süpürgeden beklenen faydayı sağlayamadığını, alırken hiçbir sorunla karşılaşmayacağının beyan edildiğini, bu şikayetlerini firmaya bildirmesine rağmen yardımcı olunamayacağının belirtildiği için hakem heyetine başvurduğunu belirtilerek, mal için ödenen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 07.01.2010 tarih ve 406 sayılı yazı ile savunma istenilmiş verilen savunmada; tüketicinin elektrik süpürgesi ile ilgili şikayetinin Electrolux Mersin servisi ile görüşüldüğünü, servisin şikayete konu süpürgeyi kontrol ettiklerini ancak hiçbir sorun ile karşılaşılmadığını bildirdiğini, tüketicinin süpürge ile ilgili olarak Electrolux servisine başvurması durumunda süpürgenin tekrar kontrol edilerek varsa sorunlarının kesin olarak giderileceğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Firmanın üründe sorun olmadığını, tüketicinin ise ürünün sorunlu olduğunu bildirmesi nedeniyle uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için Fatih ALTINIŞIK (Makine Mühendisi) bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu olan Elektrolux marka elektrikli süpürgeyi inceledim. Tüketici, elektrikli süpürgenin 1 hafta içerisinde uygun şekilde kullanılamamasından dolayı şikayet beyan etmiştir.
Şikayet konusu olan elektrikli süpürge, ilgili şikayetler üzere tetkik edildi. Elektrikli süpürge, toz haznesinin küçük olup çabuk dolduğu gözlenmiştir. Bu da tüketicinin gereğinden fazla toz haznesinin boşaltmasına sebebiyet vermektedir. Makinenin ergonomik olmadığı tespit edilmiştir.
Elektrikli süpürgende imalat hatasına rastlanmıştır.” şeklinde rapor etmiştir.
4822 sayılı Kanun ile değişik 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde Ayıplı Mal: “Ambalajında, etiketinde, tanıtma ve kullanma kılavuzunda ya da reklam ve ilânlarında yer alan veya satıcı tarafından bildirilen veya standardında veya teknik düzenlemesinde tespit edilen nitelik veya niteliği etkileyen niceliğine aykırı olan ya da tahsis veya kullanım amacı bakımından değerini veya tüketicinin ondan beklediği faydaları azaltan veya ortadan kaldıran maddi, hukuki veya ekonomik eksiklikler içeren mallar, ayıplı mal olarak kabul edilir.” olarak tanımlanmıştır. Bilirkişi raporunun incelenmesinden şikayete konu elektrikli süpürgenin toz haznesinin çok küçük olması nedeniyle toz haznesinin çabuk dolduğu ve tüketicinin gereğinden fazla toz haznesini boşaltmak durumunda kaldığı, toz haznesinin çabuk dolması nedeniyle elektrikli süpürgenin kullanım açısından ergonomik olmadığı ve bu durumun tüketicinin üründen beklediği faydaları azalttığı için bu yönüyle söz konusu ürünün ayıplı mal kapsamına girdiği kanaatine varılmıştır.
Yasa ile ayıplı mallarda tüketicinin bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi, ayıp oranında bedel indirimi ya da ücretsiz onarım haklarına sahip olduğu ve satıcının tüketicinin tercih ettiği talebi yerine getirmekle yükümlü olduğu hükme bağlanmıştır.
Belirtilen nedenlerle şikayete konu ürün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketici talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu elektrikli süpürge ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, mal için ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları