Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

24 Mart 2010 Çarşamba

gülşah ceren gürbüz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 04.02.2010
Şikayet eden : Gülşah Ceren GÜRBÜZ
Şikayet edilen : Conteks İç ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Converse Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 21.01.2010
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 98.00TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 02.05.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının sağ tekinde yırtılma, ayakkabının alt bölümlerinde aşınma oluğunu, konuyu görüşmek üzere Forum Converse mağazasında görüşmek üzere gidildiğinde ilgilenilmediğini belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 26.01.2010 tarih ve 794 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada; Vepak mağazasından 02.05.2009 tarihinde alınmış ürünün bilgisayar arşivlerinde kaydı bulunmadığını, ilgili firmanın devretmiş olmasından dolayı ürünün faturası ile birlikte anlaşmalı oldukları kargı ile firmalarına gönderilip incelenmesi gerektiğini, inceleme sonucunda tüketiciye gerekli bilgi verileceğini, ürünlerde herhangi bir üretim ve malzeme hatasına rastlanması durumunda üründe tadilat yapılmadan yeni bir ürün iadesi yapıldığını, üretim hatasına rastlanmaması durumunda da aynı ürünün tüketiciye iade edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konu ayakkabının incelenmesinde; ayakkabının sağ tekinde iç ve dış yan kısımlarda yüzey ile taban lastik birleşme yerinde lastik kısımlarda kırılma ve ayakkabı tabanlarında deformeler olduğu görülmüştür. Ayakkabının hem iç hem de dış yan yüzeyinde, ayakkabı yüzey ve taban birleşim yerlerindeki lastik kısımlarında kırılma olmasından, ayakkabıdaki kırılmanın kullanım hatasından değil imalatında kullanılan taban lastiğinin yeterli kalite ve mukavemette olmaması nedeniyle üretim hatasından kaynaklandığı kanaatine varılmıştır.

Belirtilen nedenlerle, 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle, ayakkabı ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, ayakkabının yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenen bedelin firma tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları