Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

yüksel uyguç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Yüksel UYGUÇ
Şikayet edilen : Adidas Spor Malzemeleri Satış ve Paz. A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 31.08.2009
Talep : Malın değişimi
Miktar : 103.50 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 05.07.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının kısa süre sonra her iki tekinde topuk kısmındaki deride şekil bozukluğu olduğunu ve yere değdiğini fark ettiğini, deride ve dikişlerde deforme olduğunu, 11.08.2009 tarihinde iade talebinde bulunduğunu ancak talebinin uygun görülmediğini iddia ederek malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 01.09.2009 tarih ve 5751 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. Üretici firma üründeki sorunun üretim aşamasından kaynaklanmadığının tespit edildiğini belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ayakkabının 05.07.2009 tarihinde alındığı ve 11.08.2009 tarihinde üretici firmaya gönderildiği anlaşılmıştır. Ayakkabıda kısa sürede her iki tekinde de topuk kısımlarında kayma sonucu, üst tarafların yerle sürtünmesine bağlı aşınma olması göz önüne alındığında ayakkabıdaki sorunun kullanım hatasından değil, üretim hatasından kaynaklandığı kanaati oluşmaktadır. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, satıcı tarafından malın yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise mal için ödenilen bedeli tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları