Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

abdulbaki güç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Abdulbaki GÜÇ
Şikayet edilen : Aydınlı Hazır Giyim San. ve Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Pierre Cardin Marka T-Shirt
Şikayet tarihi : 17.08.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 29.40 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 01.06.2008 tarihinde satın alınan tişörtün sadece yaka kısmının farklı kumaştan yapıldığını ve dört yıkamada sonrasında belirgin şekilde renk verdiğini, firmanın yaka kısmının sürtünme ve tere maruz kaldığını belirttiğini, yaka kısmının bu etkenler göz önünde bulundurularak daha dayanıklı boyarmaddeler ile renklendirilmesi gerektiğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 17.08.2009 tarih ve 5277 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. Üretici firma ürününde yaka kıvrımında ter ve sürtünme etkileri ile renkte ağarma meydana geldiğinin ve bunun bu iki unsurdan kaynaklandığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ürünün incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda özetle; ürünün %100 coton kumaştan yapıldığını, ürünün yakasında solma ve renk değişimi görüldüğünü, pamuklu iplikle örülmüş kumaştan yapılan ürünlerin yaka kısımlarında belli bir giyim süresinden sonra solma olmasının doğal olduğunu, ancak ürünün incelendiğinde solmanın sadece yakada değil, ön patında (düğme ve ilik tarafının iç kısmında) kullanılan kısmında da mevcut olduğunu, bu da üründe kullanılan kumaşta yeterli kalitede boya kullanılmadığını gösterdiğini, üründe kullanımdan kaynaklı bir hata olmadığını, solmanın kumaşta kullanılan boydan kaynaklandığını rapor etmiştir.
Bilirkişi raporu doğrultusunda, 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ürünün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu ürünün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, mal için ödenilen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları