Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

nursel uysal

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Nursel UYSAL
Şikayet edilen : Yeni Karamürsel Giyim ve İhtiyaç Mad. San. Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Sea marka mayo
Şikayet tarihi : 02.09.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 64,90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 20.08.2009 tarihinde aldığı mayoda ilk giyimde dikişlerinin attığını ve tüylenme yaptığı için mağazaya başvurduğunu, üretici firmaya gönderildiğini ancak dikişlerinin kuvvetlendirilip gönderildiğini, kendisinin ise bunu kabul etmediğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 02.09.2009 tarih ve 5750 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiş, verilen savunmada ürünün incelenmek üzere firmaya gönderildiğini ancak olumsuz cevap geldiği belirtilerek, bilirkişi incelemesi talep edilmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu malın incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu “Söz konusu mayoyu incelemem sonucunda, tüketicinin şikayeti olan, dikişlerde açılma sorununu tespit ettim. Ürün % 80 Poliamid ve % 20 Lycra elyaftan üretilmiştir. Dikişlerin özellikle şikayet konusu olan bölümünde iki kez zigzag dikişi olduğu tespit edilmiştir. Bu da bize ürün üzerinde ikinci bir işlem yapıldığını göstermektedir. Bu tür ürünlerin vücuda giyildiği zaman esneyerek vücudu sarması gerekir. Ayrıca mayonun ön iç kısmında kullanılan astar, mayo kumaşı kadar esnek olmadığı için dikişleri zorlamaktadır. Özellikle mayoların en fazla esnemesi gereken bölge basen bölgesidir. Bu tür nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporu doğrultusunda; şikayete konu mayonun 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu mayonun ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, mal için ödenilen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları