Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

esra yıldız

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Esra YILDIZ
Şikayet edilen : Tesco Kipa Kitle Pazarlama Tic. ve Gıda San. A.Ş.
Şikayet konusu : Sinbo Marka narenciye sıkacağı
Şikayet tarihi : 23.09.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 39.90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 06.08.2009 tarihinde satın aldığı narenciye sıkacağını kullanma kılavuzuna göre aynı gün evde denediğinde motorunun kısa sürede donduğunu gördüğü için ürünü aynı gün mağazaya götürerek iade edilmek üzere mağazaya teslim edildiğini, buna rağmen ürünün dişlerinin değiştirildiğini, alır almaz bozuk çıkan ürünün iadesini istediği halde mağazanın servise, servisin ise mağazaya yönlendirdiği için mağdur olduğunu iddia ederek, bedel iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 23.08.2009 tarih ve 6241 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Tüketici dilekçesi ve ekli mağazaya ait 06.08.2009 tarih ve 0238 nolu Ürün Teslim Fişi’nin incelenmesinden tüketicinin 06.08.2009 tarihinde aldığı ürünün arızalı olduğu için aynı gün mağazaya başvurarak iadesini talep ettiği, yine 17.08.2009 tarihili SİNBO yetkili servisi fişinden ise ürünün dişlilerinin değiştirildiği anlaşılmıştır. Tüketici dilekçesi ve ekli belgelerden cihazın arızalı olması nedeniyle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesinde açıklanan ayıplı mal kapsamına girdiği, tüketicinin ayıplı mallarda yasa ile tanınan ve istediğini talep etmekte serbest olduğu seçimlilik haklarından biri olan bedel iadesi talebinde bulunduğu halde firma tarafından onarım yoluna gidildiği, oysa yasa gereği tüketicinin talebinin yerine getirilmesi gerektiğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu narenciye sıkacağının ayıplı mal kapsamına girdiği anlaşıldığından tüketicinin talebinin kabulüne, 39.90 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları