Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

onur alp ünlübayır

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Onur Alp ÜNLÜBAYIR
Şikayet edilen : Teknosa İç ve Dış Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Philips X 800 Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 07.08.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 349.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, Philips marka cep telefonu almak için mağazaya gittiğinde (02.11.2008), bu üründen sadece bir adet ve teşhir amaçlı vitrinde olduğunun ve bunu verebileceklerini, diğer ürünler gibi teşhirdeki ürünün de iki yıl garantili olduğunun söylendiğini, telefonu getirdiklerinde bandrolünün olmadığını gördüğünde durumu belirttiğinde, teşhirde çalınmasın diye bağladıkları için bandrolünün koptuğunun ve bunun bir sorun teşkil etmeyeceğinin belirtilmesi üzerine cihazı satın aldığını, ancak telefonun tuş kilidinin arızalanması üzerine servise gönderilmesinde teknik servisin bandrolsüz olduğu için garanti kapsamında işlem yapmadığını ve 35.00 TL. ücret talep edildiğini iddia etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 07.08.2009 tarih ve 5079 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; satışı yapılan teşhir ürünlerinde mutlaka faturalarına kaşe basıldığını ve müşteriden imza alındığını, satılan ürünün teşhir ürünü satışı olmadığını bu nedenle müşteri talebine olumlu yanıt verilemediğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, tüketici tarafından dosyaya sunulan fatura üzerinde teşhir ürünü olduğu yönünde herhangi bir bilgi görülememiştir. Yetkili servis cihazın imei etiketinin olmaması nedeniyle garanti dışı işlem göreceğini belirtmiştir. Tüketicinin ürünün teşhir ürünü olarak satıldığını iddia etmesi, fatura üzerinde teşhir ürünü olduğu yönünde herhangi bir bilgi olmaması ve ürünün imei etiketinin sonradan tüketici tarafından koparılmış olmasının tüketiciye herhangi bir yarar sağlayamayacağı göz önüne alındığında şikayete konu ürünün tüketicinin belirttiği şekilde satıldığı kanaatine varılmıştır. Belirtilen nedenlerle cihazın 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi kapsamına giren ayıplı mal olduğu kanaatine varıldığından tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.


Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, 349.00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları