Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Kasım 2009 Pazartesi

mustafa yılmaz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 22.10.2009
Şikayet eden : Mustafa YILMAZ
Şikayet edilen : Öz Dinçler Tekstil San. Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Slazenger Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 17.06.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 49.90 TL

Olayın Özeti :Tüketici 10 günlük giyimde ayakkabının yanlarında açılma olduğunu ve ayıplı ürün olduğunu belirterek seçimlilik hakkını kullanmak istediğini belirttiğini, firmanın malı ithalatçı firmaya göndereceğini belirttiğini ve kırk gün sonra ayakkabının gelişigüzel yapıştırılarak iade edildiğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 17.06.2009 tarih ve 3465 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; ayakkabının 10 gün sonra değil tadilat fişinden de görüleceği üzere 38 gün sonra açılma şikayeti ile getirildiğini, üretici firmaya gönderilen ayakkabıda üretimden kaynaklı olan ve lastik kısımdaki hafif bir açılmanın yapıştırılarak gönderildiğini, tüketiciye tadilatı yapılarak geri verileceği bildirildiği için tüketicinin ürünü kasıtlı olarak zaman geçirip olayı farklı hale getirmek istediğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Dosyanın incelemesinde; her ne kadar satıcı firma ayakkabıda üretim hatası olmadığını belirtmiş ise de; ayakkabıda kısa sürede açılma olması üretici firma tarafından ayakkabıda tadilat yapılmasının bir anlamda maldaki ayıbı kabul ederek ücretsiz onarım işlemini gerçekleştirdiği anlaşılmaktadır. Yapılan onarım işlemi ise üründe kullanımdan kaynaklı bir hata olmadığı, sorunun üretimden kaynaklandığı kanaatini oluşturmaktadır. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, malın tüketici tarafından satıcıya, satıcının ise mal için ödenilen bedeli tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları