Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

elif şahin

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Elif ŞAHİN
Şikayet edilen : Elit Ticaret-Özden GEÇİNİR
Şikayet konusu : Kapıdan satış(Kemer)
Şikayet tarihi : 01.10.2009
Talep : Sözleşmenin iptali
Miktar : 185.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 22.04.2009 tarihinde kapıdan satış yoluyla aldığı ürünün için aynı gün sözleşmenin iptalini istediklerini, satış elemanının sözleşmeyi getirip iptal edeceğini söylemesine rağmen bir daha gelmediğini, ertesi gün komşusu ile kemeri iade etmek için işyerlerine gittiklerinde işyerinin kapalı olduğunu ve bu nedenle iade edemediklerini, daha sonra firma tarafından aranarak ödeme yapmalarının istendiğini iddia ederek sözleşmenin iptalini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : 08.10.2009 tarih ve 6625 sayılı yazı ile firmadan savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Şikayet dilekçesinde yer alan satış sözleşmesinin incelenmesinde, sözleşmede ödeme planında ödenecek taksit miktarlarının tam olarak yazılı olmadığı görülmüştür. Diğer yandan tüketicinin aynı gün cayma isteminde bulunduğu ve işyerlerine gittiğinde işyerlerinin kapalı olduğu yönündeki iddiaları ile ilgili olarak satıcıdan savunma istenmesine rağmen savunma verilmediği anlaşılmıştır.

4822 sayılı Kanun ile Değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 8 ve 9. maddelerine dayanılarak hazırlanan Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin Cayma Hakkını Düzenleyen 11. Maddesi ve fıkralarında “Mal veya hizmetin reddedilmesi halinde tüketici cayma kararını, herhangi bir şekil şartına bağlı kalmaksızın satıcıya bildirir.” Hükmü düzenlenmiştir. Tüketicinin süresi içerisinde (satışın yapıldığı gü) satıştan vazgeçtiğini bildirdiği ve ertesi gün işyerlerine iade için gittiğinde işyerinin kapalı olduğu yönündeki iddialarına satıcının savunma vermemesi ve tüketicinin bu durumda yönetmelikle düzenlenen herhangi bir şekil şartına bağlı kalmaksızın cayma hakkını kullanabileceği hükmüne göre cayma hakkını kullanmış olduğu kanaatine varıldığından talebin kabulü gerekmektedir.

Karar: Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satış sözleşmesinin geçersizliğine, firmanın malını geri alarak 160.00 TL bedel içerdiği belirtilen ve tüketiciyi bu işlemden hukuki olarak borç altına sokan belgeleri tüketiciye iadesine, kararın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz hakkı saklı kalmak üzere karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları