Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Kasım 2009 Pazartesi

tanyel gündinç

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 22.10.2009
Şikayet eden : Tanyel GÜNDİNÇ
Şikayet edilen : Gürkan Triko – Gürkan SAYMAZ
Şikayet konusu : Gürkan Marka pantolon
Şikayet tarihi : 01.07.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 40.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde, 24.04.2009 tarihinde satın alınan triko pantolonu bir kez giydiğini ve yırtmaçlarının yanlış açıldığını ve paça boyunun kısa olduğunu gördüğünü ve hemen firmayı aradığını, halledileceği söylendiği için pantolonu gönderdiğini ancak pantolonun giyilmiş olduğunun belirtilerek kabul edilmeyeceğinin bildirildiğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 01.07.2009 tarih ve 3968 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; tüketicinin ürünü kendisinin seçerek aldığını ve kendi isteği doğrultusunda paça şekli ve boy ölçüsü yapıldığını, ancak tüketicinin ürünü giyip kullandıktan sonra üçüncü bir şahısla gönderip değişimini talep ettiğini, durumu kişiye anlatıp malda da bir tadilat istenmediğinden değişiklik yapılamadığını bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ürün için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu özetle; pantolonun boyunun topuk bitiminden 3 cm. kısa olduğunu, boyun kısa istenilmiş olsa bile hayatın doğal akışına uygun olmayan, olağan dışı kısalık olduğunu, yani ne kapri boy kadar kısa ne de normal boy olmadığını, pantolonda yapılan tadilatta boy kısaltma tadilatı yapılırken bir paçasındaki yırtmacın dış dikiş bitimine yapılması gerekirken iç dikiş bitimine yapıldığını bu durumun görüntü bozukluğuna yol açarak tüketicinin üründen beklediği faydayı azalttığını, üründeki ayıbın kullanım kaynaklı değil, hatalı tadilat nedeniyle ortaya çıktığını rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan üründe yapılan tadilat nedeniyle üretim hatası olduğu anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ürün ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satıcı tarafından ürünün yenisi ile değişimine, değişimi mümkün değil ise ürün için ödenilen bedelin satıcı tarafından tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları