Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Kasım 2009 Pazartesi

fatma yalçın

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 22.10.2009
Şikayet eden : Fatma YALÇIN
Şikayet edilen : As-Tel Telekom Ticaret Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Samsung D 840 Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 04.08.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 440, 00 TL

Olayın Özeti : 25.08.2007 tarihinde satın alınan cep telefonunun aynı arızadan (zil sesi)üç kez aynı sorunla servise gidip geldiği halde son gelişinde hata bulunamadığı belirtildiğini, telefonun ön lensinde kararmalar ve ekranın kendiliğinden kapanması nedeniyle tekrar servise gönderildiğinde, sıvı teması ve yetkisiz müdahale tespiti ile iade edildiğini, cihazda sıvı teması ve yetkisiz müdahale olmadığını iddia eden tüketici, ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 04.08.2009 tarih ve 4973 sayılı yazı ile satıcı firmadan bilgi istenilmiş, savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Şikayet dilekçesi ve ekli teknik servis formlarında cihazda yetkisiz müdahale ve sıvı tespiti iddiası olduğundan cihaz için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucuna “ Tüketicinin cep telefonunda herhangi bir çatlak, herhangi bir darbe izi olmaması ve elektronik devresindeki herhangi bir elemanında oksitlenme olmaması sebebiyle, herhangi bir darbeye ve herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığı ve aynı zamanda cep telefonun elektronik devresinde yapılan incelemelerimde cep telefonun elektronik devresinde yetkisiz bir müdahale izine de rastlanmadığı anlaşıldığından, söz konusu arızada Tüketicinin kullanım kusuru bulunmamaktadır.
Cep telefonunda, ekranda herhangi bir görüntünün olmadığı, ekran displayinin ayıplı eleman olması sebebiyle arızalı olduğu ve bu sebeple söz konusu ürünün elektronik arızası olduğu anlaşıldığından, cep telefonunun imalat kusuru bulunmaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan cihazda yetkisiz müdahale ve/veya sıvı teması olmadığı, cihazdaki arızanın imalat hatasından kaynaklandığı ve cihazın 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girdiği kanaatine varıldığından tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.


Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin kabulüne, 440,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları