Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

ali kutsan kaçar

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 05.11.2009
Şikayet eden : Ali Kutsan KAÇAR
Şikayet edilen : MY Murat Yüksekbaş İletişim Tic. ve SAN. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Nokia N 95 Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 04.09.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 1.420,00 TL

Olayın Özeti : Şikayetçi dilekçesinde, telefonun garanti süresinde, bir yıl içerisinde aynı arızayı dört farklı arızayı beş kez tekrarladığını ve teknik servise gönderilmesine rağmen halen arızanın giderilemediğini ve telefondan hiçbir verim alamadığını iddia ederek, ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti
: 04.09.2009 tarih ve 5801 sayılı yazı ile satıcı firmadan savunma istenilmiş, cevap alınamamıştır.

İnceleme ve Gerekçe: Dilekçeye ekli belgelerin incelenmesinden şikayete konu cihazın Piramit Yapı İnşaat adına alındığı anlaşılmıştır.

4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 3. maddesi e) bendinde “Tüketici; Bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen, kullanan veya yararlanan gerçek ya da tüzel kişiyi ifade eder” şeklinde tanımlanmıştır. Yine aynı kanunun 22.maddesine dayanılarak hazırlanan ve 01.08.2003 tarih ve 25186 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde; Hakem Heyetlerinin Kuruluş ve Görev Alanını belirleyen 5. maddesinde “Tüketiciler ile satıcı ve sağlayıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek…amacıyla hakem heyetleri kurulur.” hükmü düzenlenmiştir. Dilekçe ve eklerinin incelenmesinden; şikayete konu cihazın firma adına fatura edildiği, şikayetçinin tüketici tanımına uymadığı ve uyuşmazlık konusunun hakem heyetinin görev alanına girmediği anlaşıldığından talebin kabul edilmemesi gerekmektedir.

Karar: Dosyasının incelenmesinden; Şikayetçinin tüketici tanımına uymadığından, 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı TKHK’ un 3 maddesi e) bendi ile bu kanuna dayanılarak hazırlanan Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 5. maddesi gereği uyuşmazlık konusunda hakem heyetinin görevsizliğine karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları