Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

1 Kasım 2009 Pazar

ergin beytaş

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 22.10.2009
Şikayet eden : Ergin BEYTAŞ
Şikayet edilen : Aracılar Plastik San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Samsung E 250 Marka Cep Telefonu
Şikayet tarihi : 07.09.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 101, 00 TL

Olayın Özeti : 15.08.2008 tarihinde satın alınan cep telefonunun tuşlarının çalışmadığı için servise gönderildiğini ancak sıvı teması nedeniyle garanti dışı olduğunun belirtilerek 120.00 TL. onarım ücreti çıkartıldığını iddia eden tüketici, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 07.09.2009 tarih ve 5818 sayılı yazı ile satıcı firmadan bilgi istenilmiş, verilen savunmada; cihazın müşterinin şikayeti doğrultusunda yetkili servisine gönderildiğini, servisin ana kartta sıvı teması nedeniyle garanti kapsamı dışında olduğunu belirttiğini, bu nedenle bilirkişi incelemesi yapılmasının talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Dilekçeye ekli teknik servis formunda cihazda sıvı teması olduğu belirtildiğinden cihazın incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucuna “ Tüketicinin cep telefonunda herhangi bir çatlak, herhangi bir darbe izi olmaması ve elektronik devresindeki herhangi bir elemanında oksitlenme olmaması sebebiyle, herhangi bir darbeye ve herhangi bir sıvı temasına maruz kalmadığı ve aynı zamanda cep telefonun elektronik devresinde yapılan incelemelerimde cep telefonun elektronik devresinde yetkisiz bir müdahale izine de rastlanmadığı anlaşıldığından, söz konusu arızada Tüketicinin kullanım kusuru bulunmamaktadır.
Cep telefonun tuşlama kartındaki entegre elemanına giden elektronik yollardaki lehim çatlamasından dolayı temassızlık olduğu, bu temassızlık nedeni ile tuşlardan bazılarının çalışmadığı anlaşılmaktadır. Bu sebeple söz konusu üründe imalat hatasından kaynaklı elektronik arızası bulunduğu anlaşıldığından, cep telefonunun imalat kusuru bulunmaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan cihazda sıvı teması olmadığı, cihazdaki arızanın imalat hatasından kaynaklandığı ve cihazın 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girdiği kanaatine varıldığından tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.


Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin kabulüne, cihazın firma tarafından yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise 101,00 TL’ ye satın alınan mal için ödenilen bedelin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları