Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

2 Kasım 2009 Pazartesi

mehmet önderöz

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 22.10.2009
Şikayet eden : Mehmet ÖNDERÖZ
Şikayet edilen : Cashmere- Dört Mevsim Mağ.Day.Tük.Mal.San.Tic.Ltd.Şti.
Şikayet konusu : Converse Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 16.09.2009
Talep : Malın değişimi
Miktar : 99.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 03.06.2009 tarihinde satın alınan ayakkabının kenarlarında çatlaklar ve kumaşında yırtılmalar olduğunu, mağazaya başvurduğunu ancak ret cevabı verildiğini iddia ederek malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 16.09.2009 tarih ve 6100 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; ayakkabının firma personeli tarafından incelendiğini, üründeki problemin üretim/malzeme hatasından değil kullanım koşullarına bağlı olarak meydana geldiğini bu nedenle talebinin reddedildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ayakkabının her iki tekinin iç ve dış yan taraflarında bez ve lastik kısımların birleşim yerlerinde kırılmalar, yine sağ tekte dış yan kırılma kısmında bez kısmında da yırtılmalar olduğu tespit edilmiştir. Ayakkabının her iki tekinde de kısa sürede bu şekilde kırılma olması ve kırılmaların kullanım esnasında direk sürtünmeye veya darbeye maruz kalmayacak yerde olması göz önüne alındığında ayakkabıdaki sorunun kullanım hatasından değil, üretim hatasından kaynaklandığı kanaatini oluşturmaktadır. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, satıcı tarafından malın yenisi ile değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise mal için ödenilen bedeli tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları