Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

17 Kasım 2009 Salı

nurullah süleyman bilim

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 05.11.2009
Şikayet eden : Nurullah Süleyman BİLİM
Şikayet edilen : Boyner Büyük Mağazacılık A.Ş.
Şikayet konusu : Reebook Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 31.07.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 93.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 19.11.2008 tarihinde satın alınan ayakkabının ilk aldığı dönemden bu yana ayağının sol topuk altını hep yara yaptığını, ancak firmanın sorunun ayakkabıdan kaynaklanmadığını belirttiğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 31.07.2009 tarih ve 4864 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; tüketicinin sol alt bölümünden dolayı sol topuk alt kısmı yara yapıyor şikayeti ile ayakkabının firmasına gönderildiğini firmanın üretimden kaynaklı bir hatanın olmadığını beyan ettiğini, malın bilirkişi tarafından incelenmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ayakkabının incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu ayakkabıyı incelemem sonucunda, tüketicinin şikayeti olan, topuktan ayağı vurma sorununu tespit ettim. Ayakkabının topuk kısmına dik durması için astarın altına eklenen malzeme gereğinden fazla sert olması tercih edilmemelidir. Topuğu kavrayacak ve bükülmeyi engelleyecek sertlikte olması gerekir. Söz konusu üründe bu parça olması gerekenden fazla sert olduğu için ayak sağlığı için uygun değildir. Bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporu doğrultusunda, 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, mal için ödenilen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları