Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

abdullah turgut

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 19.11.2009
Şikayet eden : Abdullah TURGUT
Şikayet edilen : Akbacakoğlu Kundura San. ve Tic. A.Ş.
Şikayet konusu : Adidas Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi :13.08.2009
Talep : Malın değişimi
Miktar : 159.00 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 24.04.2009 tarihinde satın aldığı ayakkabının dışarıda gayet rahat bir şekilde giyilebileceğinin söylendiğini ancak ayakkabının salon ayakkabısı olduğunu öğrendiğini, tabanında bulunan hava yastıklarının boşladığını ve dikişlerinin açıldığını, ayakkabıyı rahat şekilde giyemediğini belirterek yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 13.08.2009 tarih ve 5210 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Verilen savunmada, dikişte açılma şikayeti ile üretici firmasına gönderildiğini, üründe üretimden veya kullanılan malzemeden kaynaklı bir hata tespit edilmediğini bildirmiştir.


İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, ayakkabının salon ayakkabısı olarak üretildiği ve ayakkabı tabanında, tüketicinin hava yastığı olarak belirttiği şekilde ve özellikle yağmurlu havada ıslak zemine veya sulu ortama basıldığında suyu içe geçirebilecek şekilde boşluklar olduğu anlaşılmıştır. Belirli ortamlarda giyilmesi için üretilen spor ayakkabıların satımı esnasında ayakkabı özelliklerinin ve hangi ortamlarda giyilebileceğinin tüketiciye tam olarak belirtilmesi veya ayakkabı etiketinde ve/veya kullanım bakım talimatlarında bu özelliklerin açıklanması gerekir. Tüketiciden hangi tür spor ayakkabıyı hangi ortamda giyileceğini her zaman bilmesi beklenemez. Tüketiciye satılan ayakkabının salon ayakkabısı olarak üretilmesi ve bu konuda tüketiciye yeterli bilgi verilmemesi nedeniyle tüketici ayakkabıdan beklediği faydayı sağlayamamaktadır. Ayakkabıda kullanıcı hatası da söz konusu değildir. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereğince ilgili ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabulü gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ayakkabının satıcı tarafından değiştirilmesine, değişimi mümkün değil ise ödenilen bedelin tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları