Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

abdülhamit acar

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 03.12.2009
Şikayet eden : Abdülhamit ACAR
Şikayet edilen : Reebok Spor Malz. Satış ve Paz. A.Ş.
Şikayet konusu : Ayakkabı
Şikayet tarihi : 03.06.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 120.50 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 09.09.2008 tarihinde satın alınan ayakkabının üç giymede tabanında delinme aşınma olduğunu, iki kez şikayetini bildirdiğini ancak kabul edilmediğini ve kullanım hatası denildiğini, satın alırken iki yıl garanti verilen ayakkabının birkaç ayda bozulduğunu belirterek, ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 03.06.2009 tarih ve 3131 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, verilen savunmada; ayakkabının incelenmesi sonucunda ayakkabının bakım talimatnamesinde belirtilen hususlara uygun kullanılmadığının tespit edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ayakkabı için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi Handan DEMİR ayakkabıda üretim hatası olmadığını, sorunun kullanıma bağlı olarak oluştuğunu rapor etmiştir. Hakem Heyetince ayakkabı için ayrı bir bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi Tekstil Yüksek Mühendisi H.Mehtap BULUKLU inceleme sonucunu; “Söz konusu ayakkabıyı incelemem sonucunda, tüketicinin şikayeti olan, tabanda delinme ve aşınma sorununu tespit ettim. Ürün ve ürüne ait dosya detaylı olarak incelenmiştir. Ayakkabının alım tarihi ve genel görünümü detaylı olarak incelendiğinde, bir yılı aşkın bir süre önce alındığın ve geçen bu süreçte de özensizce giyildiği anlaşılmaktadır. Bunun sonucunda da tabanda erime, aşınma ve delinme sorunlarının oluşması olası bir durumdur. Bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusu değildir. Ayakkabıda üretim hatasına rastlanmamıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.

Her iki bilirkişi raporlarında da ayakkabıdaki sorunun üretim hatasından kaynaklanmadığı, kullanıma bağlı olarak oluştuğu belirtilmiştir. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabının ayıplı mal kapsamına girmediği kanaatine varıldığından tüketicinin talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları