Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

hatice doğan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 19.11.2009
Şikayet eden : Hatice DOĞAN
Şikayet edilen : Lacoste – Eren Holding A.Ş.
Şikayet konusu : Lacoste marka çanta
Şikayet tarihi : 26.08.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 178.50 TL

Olayın Özeti :Tüketici, 16.07.2008 tarihinde satın aldığı çantayı belli dönemlerde kısa süreli kullandığını, bir süre sonra çantanın açma kapama yerinden yırtıldığı için firmaya başvurduğunu ancak ne kendilerinin hatalı olduğunu kabul ettiklerini ne de kullanıcı hatası denildiğini, kaldı ki kullanımdan kaynaklı bir hata olmadığını belirterek, ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 26.08.2009 tarih ve 5553 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. Üretici firma ürününde üretimden kaynaklı bir problem olmadığının görüldüğünü belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe
: Uyuşmazlık konusu ürünün incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu “Söz konusu çantayı incelemem sonucunda, tüketicinin şikayeti olan, ön gözdeki mıknatıslı çıtçıt yerinden kaplama yüzeyinde yırtılma sorununu tespit ettim. Ürünün ön gözü mıknatıslı çıtçıtla kapatılacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca, bu tür mıknatıslı çıtçıtlar açarken birbirinden zor ayrılır. Bu nedenle çıtçıtların monte edildiği bölgenin alttan sert bir malzeme ile desteklenmesi gerekir. Söz konusu üründe böyle destek olmadığı için açma-kapatma sırasında yıpranma ve yırtılma oluşmuştur. Bu nedenden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur.
Çantada üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan üründeki sorunun üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Şikayete konu ürün 4077 Sayılı Kanun’un 4. maddesi gereği ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu ürünün ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, mal için ödenilen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları