Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

nevin polat

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 03.12.2009
Şikayet eden : Nevin POLAT vekili Av.Selçuk POLAT
Şikayet edilen : Media Market MS İstanbul İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Cerative Zen 2 GB FM MP4 video cihazı
Şikayet tarihi : 26.10.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 209, 00 TL

Olayın Özeti : Şikayet dilekçesinde; 22.05.2009 tarihinde kızına hediye olarak alınan Cerative Zen 2 GB FM MP4 video cihazının iki ay sonra bilgisayara takılan USB kablosunun bilgisayar tarafından tanınmaması ile ilk arızayı verdiğini, kablonun arızalı olabileceği düşünülerek yeni USB kablosu alındığını ancak cihazın yeni kabloyu da tanımadığını, eski kablonun tekrar denenmesi esnasında çıkarılırken kablonun kırıldığını, yeni alınan kablonun da cihaz tarafından tanınmamasının sorunun video cihazından kaynaklandığını düşündürdüğünden 19.09.2009 tarihinde firmaya teslim edildiğini, 12.10.2009 tarihinde cep telefonuna gelen mesajda cihazın hazır olduğu ve yapılacak ödemenin 0,00 TL. olduğu halde teslim alınmaya gidildiğinde cihazda kullanıcı hatası olduğu ve garanti dışı olduğu belirtilerek 120.00 TL. ücret talep edildiğini ve mağdur edildiğini belirterek, ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 26.10.2009 tarih ve 7212 sayılı yazı ile satıcı firmadan bilgi istenilmiş, verilen savunmada; tüketicinin dilekçesinde belirttiği hususları kabul etmediklerini, şikayette delil olarak gösterilen onarım formunda da ürünün USB girişinin kırık olduğunun açıkça belirtildiğini, ürünün kontrol edilmek üzere teslim alındığının da evrak üzerinde belirtildiğini, Yetkili teknik servisin de USB soketinin kırık ve cihazda kullanıcı hatası olduğunu belirttiğini, onarım bedeli ile ilgili olarak tüketiciyle telefonla görüşüldüğünü, cihazın onarılmamasını kendisinin istediğini, sistemden otomatik olarak gönderilen mesajda cihazın onarıldığına dair bilgi olmadığını, cihazın garanti dışı olduğu için talebin reddine karar verilmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Şikayete konu cihazın incelenmesi için Yrd. Doç.Dr. Mehmet ZİLE (Elektrik Elektronik Mühendisi) bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “USB giriş konektörüne uygulanan darbe sebebiyle USB giriş konektörünün kırıldığı, söz konusu üründe tüketicinin kullanım kusuru bulunduğu anlaşılmaktadır. MP4 Video cihazında imalat hatasından kaynaklı herhangi bir imalat kusuru bulunmamaktadır. “ şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporunun incelenmesinden cihazdaki arızanın kullanım hatasından kaynaklandığı, cihazda imalat hatası olmadığı ve cihazın 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girmediği kanaatine varıldığından tüketici talebinin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları