Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

sabir ilker aktuğ

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Karar Tarihi: 19.11.2009
Şikayet eden : Sabit İlker AKTUĞ
Şikayet edilen : Nike BV Türkiye Şubesi
Şikayet konusu : Nike Marka Ayakkabı
Şikayet tarihi : 11.09.2009
Talep : Bedel İadesi
Miktar : 111.86 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 18.12.2008 tarihinde Mersin Boyner Mağazasından satın alınan ayakkabının kısa süre kullanımdan sonra deri üzerinde soyulmalar oluştuğu için mağazaya başvurduğunu ve üretici firmaya gönderilmek üzere teslim alındığını, daha sonra telefonla kabul edilmediğinin bildirildiğini, ayakkabıyı almaya gittiğinde ayakkabının iç ve dışında küf oluştuğunu gördüğünü, mağaza görevlilerinin ayakkabıyı temizletebileceklerini veya tekrar Nike firmasına gönderebileceklerini söylediklerini, ikinci kez firmaya gönderilen ayakkabının yine kabul edilmediğini iddia ederek ödenilen bedelin iadesini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 11.09.2009 tarih ve 5983 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunma verilmemiştir. verilen savunmada; ayakkabının bilirkişi tarafından incelenmesinin talep edildiğini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Uyuşmazlık konusu ayakkabı için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu; “Söz konusu ayakkabıyı incelemem sonucunda, tüketicinin şikayeti olan, deri yüzeyinde soyulma sorununu tespit ettim. Ürün, beyaz imitasyon deri ile imitasyon lame deriden üretilmiştir. Bu tür ayakkabılar günlük kullanım için üretilmektedir. Bu nedenle özellikle sürtünmeye en fazla maruz kalacak bölgelere lame tür ürünlerin kullanılması sağlıklı bir tercih değildir. Çünkü çabuk deforme olur. Ayrıca ürünün özellikle sağ tekinin muhtelif bölgelerinde küf lekeleri göze çarpmaktadır. Bu nedenlerden dolayı üründe üretim hatası söz konusudur.Ayakkabıda üretim hatasına rastlanmıştır. Sorun tüketicinin kullanım hatasından kaynaklanmamaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan ayakkabıdaki sorunun kullanıcı hatasından değil üretim hatasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Belirtilen nedenlerle 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesi gereği şikayete konu ayakkabı ayıplı mal olarak kabul edileceğinden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle ayakkabının ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketicinin talebinin kabulüne, ayakkabı için ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları