Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

mahacir asan

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 03.12.2009
Şikayet eden : Mahacir ASAN
Şikayet edilen : Doğuş Bebe Tekstil ve Gereçleri San.Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Babymoon marka çocuk arabası
Şikayet tarihi : 09.10.2009
Talep : Bedel iadesi
Miktar : 153, 00 TL

Olayın Özeti : Tüketici dilekçesinde; 05.10.2009 tarihinde satın alınan bebek arabasının tutma yerinde küçük bir kesik ve tekerlerinde sürerken rahatsız edecek derecede gıcırtı geldiğini fark ettiğini ve ertesi gün mağazaya şikayetlerini ileterek değişimini istediğini, personelin şikayetini haklı bulduğunu ancak değişim yetkilerinin olmadığının beyan edildiğini, mağaza yetkilisi ile görüşmek istediğini ancak yetkili bulunmadığının söylendiğini, ısrar edince de olumsuz davranışlar sergilendikleri belirterek, malın ücretinin iadesini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 30.10.2009 tarih ve 7315 sayılı yazı ile satıcı firmadan bilgi istenilmiş, verilen savunmada özetle; ürünün tüketici tarafından incelenerek satın alındığını ve el tutma yerinin de sağlam bir şekilde teslim edildiğini, el tutma yerinin kauçuk esaslı olduğu için dış darbe ve kesici aletlerle kolayca kesilebildiği için garanti kapsamında tamiri yapılacak bir parça olmadığını, pusetin ön tekerleğindeki sorunun ise 10 günlük kullanımdan sonra tekerlek düzeneği arasına giren çamur zerreciklerinden kaynaklı olduğunu ve mekanik aksam ve imalat hatası olmadığını, tüketicinin iddia ettiği gibi kendisine herhangi bir olumsuz davranışta bulunulmadığını, aksine kendisinin tutum ve davranışı yüzünden diğer müşterilerinin rahatsız olduğunu, mekanik arızası ve imalat hatası olmayan ürün bedelinin iadesini kabul etmediklerini bildirmiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Şikayete konusu ürünün incelenmesi için Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZİLE bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunda; üründe herhangi bir eğilme ve darbe izi olmadığını, herhangi bir darbeye maruz kalmadığından tüketicinin kullanım kusuru bulunmadığını, üründe pusetin el çekeceğinin çok yumuşak ayıplı elemandan yapılması sebebiyle yırtık ve yarıklar oluştuğunu ve tekerin tam oturmadığını, destek demirine sürtmesi sebebiyle gıcırtılı ses çıkardığını, söz konusu üründe imalat hatasından kaynaklı sorun olduğunu rapor etmiştir.
Bilirkişi raporunun incelenmesinden, şikayete konu pusetteki sorunun üretim hatasından kaynaklandığı ve 4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 4. Maddesinde tanımlanan ayıplı mal kapsamına girdiği kanaatine varıldığından tüketici talebinin kabulü gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle şikayete konu puset ayıplı mal kapsamına girdiğinden tüketici talebinin kabulüne, mal için ödenen bedelin satıcı tarafından tüketiciye, tüketicinin de malı satıcıya iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları