Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

14 Aralık 2009 Pazartesi

cihan yolcu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.


Toplantı tarihi : 19.11.2009
Şikayet eden : Cihan YOLCU
Şikayet edilen : Media Market MS İstanbul İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Segate Marka Hard Disk
Şikayet tarihi : 07.08.2009
Talep : Yenisi ile değişim
Miktar : 239.00 TL

Olayın Özeti : Tüketici dilekçesinde; 29.01.2009 tarihinde satın alınan hard diskin 26.07.2009 tarihinde arıza verdiğini ve garanti kapsamında olduğundan firmaya teslim ettiğini, 05.08.2009 tarihinde servisten geldiği belirtilen cihazı almaya gittiğinde, cihazın açıldığından dolayı garanti dışı olduğunun söylendiğini, garanti kapsamındaki cihazın açılmaması gerektiğinin bilincinde olduğunu belirterek, malın yenisi ile değişimini talep etmektedir.

Şikayet edilenin savunmasının özeti: 07.08.2009 tarih ve 5085 sayılı yazı ile satıcı firmadan bilgi istenilmiş savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe: Şikayet dilekçesine ekli teknik servis formlarında, cihazın açıldığı için garanti dışı olduğu belirtildiğinden, cihazın incelenmesi için bilirkişi görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu;

“Ürünün dış kapağı yetkisizce açılıp elektronik elemanların oynandığı ve söküldüğü, bu sebeple ürünün kullanılamaz ve çalışamaz hale geldiği, ürüne yetkisiz müdahale olduğunun anlaşılması sebebiyle, söz konusu üründe Tüketicinin kullanım kusuru bulunmaktadır.
Üründe herhangi ayıplı bir elektronik parça ve eleman olmaması sebebiyle söz konusu ürünün imalat kusuru bulunmamaktadır.” Şeklinde rapor etmiştir.

Bilirkişi raporunun incelenmesinden, cihazda yetkisiz müdahale olduğu anlaşılmıştır.
4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un Garanti Şartlarını düzenleyen 13/3. Maddesinde tüketicinin seçimlilik hakları belirtilmiş, 13/4 maddesinde ise, “Tüketicinin malı kullanım kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar, ikinci ve üçüncü fıkra hükümleri kapsamı dışındadır.” Denilerek kullanım hatasında garanti şartlarının uygulanamayacağı hükme bağlanmıştır. Cihaza yetkisiz müdahale olduğu anlaşıldığından talebin reddi gerekmektedir.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları