Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

22 Nisan 2011 Cuma

Yusuf Serdar Onuk

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 03.03.2011
Şikayet eden : Yusuf Serdar ONUK
Şikayet edilen : Media Market MS İstanbul İç ve Dış Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Samsung Marka cep telefonu
Şikayet tarihi : 28.12.2010
Talep : Malın Değiştirilmesi
Miktar : 359,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 11.01.2009 tarihinde satın alınan cep telefonunun aynı arızalardan dolayı 3 defa servise gönderdiğini, ilk ikisinde tamir edilen cihazın üçüncüsünde onarım için 90.00 TL ücret talep edildiğini fakat kendisinin bunu kabul etmeyip ürünü tamir edilmeden geri aldığını belirtip ürünün değişimini talep etmektedir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 28.12.2010 tarih ve 12463 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, firma tarafından savunma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe
: Şikayete konusu cihazın incelenmesi için Ali SAYGANER bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu “ Tüketici samsung marka u800 model 355156011631802 imei nolu cep telefonunun dış metal kısmında oluşan dökülmeler nedeni ile servise iki kez gönderdiğini ve onarımının yapıldığını tuş problemi ve dış metal dökülmelerinden tekrar servise gönderdiğini yetkili servisin 90 TL onarım bedeli istediğini kendisinin cep telefonunu iade istediğini ve bu durumu kabul etmediğini cep telefonunun değişimini talep ettiğini dilekçesinde belirtmiştir.Tüketici samsung marka u800 model 355156011631802 imei nolu cep telefonu tarafımca incelenmiş olup gerekli ölçümler ve kontroller yapılarak bazı bulgulara rastlanmıştır. Cep telefonunun yapılan ilk incelemesinde açıldığı şarj olduğu arama yaptığı, alt ve üst tuşunun çalışmadığı gözlenmiştir. Cep telefonunun mekanik olarak yapılan incelemesinde alt tuş sağ kısmında darbeye maruz kaldığı tespit edilmiştir. 3. Cep telefonunun elektronik bölgesi incelendiğinde darbeye bağlı oluşan hasarın bazı tuşların çalışmasına engel olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak tüketicinin cep telefonunun yapılan incelemesinde tuş takımı alt kısmından darbeye maruz kaldığı bu darbenin elektronik ve mekanik kısımlarda kalıcı hasara yol açtığı bu nedenle bazı tuşlarının işlev görmediği tespit edilmiştir. Bütün bu nedenlerden dolayı söz konusu arızada tüketicinin kullanım kusuru bulunmaktadır. ” şeklinde rapor etmiştir.
Bilirkişi raporundan, cihazda kullanıcı kusuru olduğu ve cep telefonunun imalat kusurundan kaynaklı elektronik arızası bulunmadığı; şikayet dilekçesi ve ekli teknik servis formlarının incelenmesinden ise cihazın 22.10.2010, tarihinde arızasından dolayı servise verildiği ve servis tarafından tüketiciye ücretli onarım teklif edildiği ancak tüketicinin bunu kabul etmediği anlaşılmıştır.
4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 13. Maddesine dayanılarak hazırlanan ve 14.06.2003 tarih, 25138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 14/a bendinde; “Tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren, belirlenen garanti süresi içinde kalmak kaydıyla, bir yıl içerisinde; aynı arızanın ikiden fazla tekrarlanması veya farklı arızaların dörtten fazla meydana gelmesi veya belirlenen garanti süresi içerisinde farklı arızaların toplamının altıdan fazla olması unsurlarının yanı sıra, bu arızaların maldan yararlanamamayı sürekli kılması” durumlarında, tüketicinin malın ücretsiz değiştirilmesini, bedel iadesi veya ayıp oranında bedel indirimi talep edebileceği, satıcının, tüketicinin talebini reddedemeyeceği ve tüketicinin talebine karşı satıcı, bayii, acente, imalatçı-üretici ve ithalatçının müteselsilen sorumlu olduğu hükme bağlanmıştır. Belirtilen nedenlerle; tüketici talebinin reddi gerekmektedir

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları