Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

20 Nisan 2011 Çarşamba

Hasan İdişoğlu

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 03.02.2011
Şikayet eden : Hasan İŞİDOĞRU
Şikayet edilen : Can Meta Eğitim Araçları Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.
Şikayet konusu : Eğitim Seti
Şikayet tarihi : 27.12.2010
Talep : Bedel İadesi ve Sözleşmeden Dönme
Miktar : 660,00 TL

Olayın Özeti :Tüketici Hasan İŞİDOĞRU verdiği dilekçesinde 17.12.2010 tarihinde kapıdan satışla aldığı eğitim setini taksitle satın alındığını, telefonla cayma hakkını kullandığını fakat firmanın ürünü gelip almadıklarını, kendisine taksit kartı verildiğini, taksitlerin tek tek enet halinde yapılmadığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Firmadan 27.12.2010 tarih ve 12386 sayılı yazı ile savunma istenilmiş, savunuma verilmemiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Yapılan incelemede, kapıdan gerçekleştirilen satış işleminde, tüketicinin cayma hakkını telefonla kullandığı, ödemeler için taksit yapılmasına rağmen senetlerin tek tek düzenlenmediği anlaşılmıştır. Bu nedenlerle 4077 Sayılı Kanun’un Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 9. maddesine ve 4077 Sayılı Kanun’un Kapıdan Satışlara İlişkin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 6/A maddesine ”Satıcı veya sağlayıcı, bu bilgilerin sözleşmede yer almasını sağlamak ve taraflar arasında akdedilen sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermekle yükümlüdür. Sözleşmeden ayrı olarak kıymetli evrak niteliğinde senet düzenlenecekse, bu senet, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak düzenlenir. Aksi takdirde, kambiyo senedi geçersizdir.” istinaden tüketicinin talebinin kabul edilmesi gerektiği kanaatine ulaşılmıştır.

Karar :Yukarıda açıklanan nedenlerle tüketicinin talebinin kabulüne, tüketicinin satın aldığı ürünü satıcıya iadesine, satıcının da tüketiciyi borç altına sokan her türlü hukuki belgeyi ve varsa ödenen miktarı tüketiciye iadesine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları