Yenişehir TSHH, Sanayii Ve Ticaret Bakanlığı'nın "Geleneksel Tüketici Ödülleri - 2009" Adayı

21 Nisan 2011 Perşembe

Ali Rıza Can

YENİŞEHİR KAYMAKAMLIĞI
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Kararıdır.

Karar Tarihi: 03.03.2011
Şikayet eden : Ali Rıza CAN
Şikayet edilen : Tesco – Kipa Kitle Pazarlama Tic. ve Gıda San. A.Ş.
Şikayet konusu : Samsung marka Cep tl
Şikayet tarihi : 28.12.2010
Talep : Ödenilen Bedelin İadesi
Miktar : 169.90 TL

Olayın Özeti :Tüketici dilekçesinde; 14.02.2009 tarihinde satın aldığı cep telefonunun tuş ve ekran arızası nedeniyle servise verdiğini, servis tarafından telefonda sıvı teması olduğu iddiasıyla ücretli onarım (55 TL) önerildiğini, fakat telefonunda sıvı teması olmadığını belirtmiştir.

Şikâyet edilenin savunmasının özeti : Satıcı firmadan 28.12.2010 tarih ve 12428 sayılı yazı ile savunma istenilmiştir. Firma tarafından verilen savunmada; yetkili servisten edinilen bilgiye göre şikayet konusu cihazda sıvı teması tespit edildiğini, 55 TL tamir ücreti karşılığında cihazın tamir edileceğinin bilgisinin tüketiciye verildiğini fakat tüketicinin bunu kabul etmememsi nedeniyle cihazın onarılmadan tüketiciye teslim edildiğini, mağazalarında Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe “Madde 17 Tüketicinin malı kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı kullanmasından kaynaklanan arızalar hakkında, Yönetmeliğin 13 ve 14 üncü madde hükümleri uygulanmaz” işlem yapıldığını belirtmiştir.

İnceleme ve Gerekçe : Şikayete konusu cihazın incelenmesi için Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZİLE (Elektrik Elektronik Mühendisi) bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Bilirkişi inceleme sonucunu “ Samsung marka E251 model 354760020816063 imei numaralı Cep Telefonu tarafımdan incelenip, gerekli ölçümler yapılmıştır. Açma kapama sorunu olduğu, Tuş takımının işlev sorunu olduğu, sim kart haznesinde herhangi bir sorun olmadığı, telefonda kısmen bir çok çizik olduğu, fakat herhangi bir çatlak veya kırık olmadığı, telefonun ana kart elektronik devresinde oksitlenme olması sebebiyle, sıvı temasına maruz kaldığı, bu sebeple cep telefonu ekranının çalışmadığı anlaşılmaktadır. Sonuç olarak telefonun ana kart elektronik devresinde oksitlenme olması sebebiyle sıvı temasına maruz kaldığı, nemin oluşturduğu kısa devreden dolayı ana kart entegre elemanının arızalandığı, bunun sonucu olarak cep telefonu ekranının çalışmadığı anlaşıldığından, Tüketicinin kullanım kusuru bulunmaktadır. Söz konusu üründe imalat hatasından kaynaklı bir kusur bulunmadığı anlaşıldığından, cep telefonunda imalat kusuru bulunmamaktadır. ” şeklinde rapor etmiştir.
Ekli dilekçe ve teknik servis formlarının incelenmesinden cihazın arızası nedeniyle 13.12.2010 tarihinde arızası nedeniyle servise verildiği, servis tarafından cihazda sıvı teması olduğu gerekçesiyle tüketiciye ücretli (55,00 TL) onarım teklif edildiği; bilirkişi raporundan ise cihazda mevcut arızanın olduğu, arızanın kullanım hatasından kaynaklandığı ve cihazda imalat kusuru bulunmadığı anlaşılmıştır.
4822 sayılı kanun ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ un 13. Maddesine dayanılarak hazırlanan ve 14.06.2003 tarih, 25138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin 13 maddesinin 2. bölümünde; “ Arızalarda kullanım hatasının bulunup bulunmadığı servis istasyonları, servis istasyonun mevcut olmaması halinde sırasıyla; bu malın satıcısı, bayii, acentesı, temsilciliği, ithalatçısı veya imalatçı-üreticisinden birisi tarafından raporlarla belirlenir. Tüketiciler belirtilen rapora ilişkin olarak bilirkişi tarafından tespit yapılması talebiyle ilgili tüketici sorunları hakem heyetine başvurabilir”. hükmüne istinaden şikayet konusu cihazda sıvı teması tespit edildiği ve ücretli onarım teklif edildiği, bilirkişi raporundan ise cihazda mevcut arızanın kullanım hatasından kaynaklandığı anlaşılmış olup tüketicinin talebinin reddi gerekmektedir.

Karar : Yukarıda açıklanan nedenlerle, tüketici talebinin reddine, kararın taraflara tebliğini müteakip 15 günlük yasal süre içinde Tüketici Mahkemesine yapacağı itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla karar verilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İzleyiciler

Kararların Arşivi

Dailymotion Videoları